Per a Pedro Sánchez, les dades de l'atur no són motiu d'alarma. Això, malgrat que aquest dimarts s'ha donat a conèixer que el passat mes de juliol ha estat el pitjor a nivell estatal en matèria d'ocupació en l'última dècada. En el conjunt d'Espanya, la Seguretat Social ha perdut 7.366 afiliats al juliol, un mes en el qual habitualment hi ha un augment de l'afiliació. Però el president espanyol ha volgut matisar que, en termes generals, Espanya es troba amb les xifres d'atur més baixes des de la crisi econòmica de 2008. A més a més, també ha al·legat que, amb la recent reforma laboral, l'increment en contractes indefinits i la caiguda en temporals obliga a llegir les dades d'ocupació amb unes altres ulleres.

 "Avui, amb la reforma laboral, hi ha un augment de contractació indefinida enfront dels que perdien. Cauen els contractes temporals i hi ha mig milió d'afiliats més a la seguretat social respecte abans de la reforma", ha defensat Sánchez, afegint que el seu govern "ho farà tot" per protegir la classe mitjana i treballadora. D'altra banda, també ha assenyalat a les xifres de turisme, que, segons Sánchez, marquen que han arribat 30 milions de persones aquest any, per la qual cosa el sector està recuperant les dades prepandèmiques. Amb tot això, el mandatari no posa el crit al cel pels números, i per contra subratlla "la solidesa del comportament econòmic". "Ni catastrofisme ni eufòria", assegura.

L'enfrontament amb Ayuso

Pedro Sánchez també s'ha pronunciat en referència a les mesures anunciades dilluns pel govern espanyol i que pretenen reduir la despesa energètica, tal com demana la Unió Europea per fer front a les amenaces de Vladímir Putin. Amb la possibilitat que el president rus tanqui l'aixeta del gas, el continent es veu obligat a reduir el seu consum de gas. Per aconseguir-ho, La Moncloa va anunciar ahir les mesures, com ara apagar els llums dels aparadors a la nit i limitar les temperatures dels aires condicionats en espais públics. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va voler engegar la polèmica advertint que, a la seva regió, no s'acataria aquesta norma.

Davant d'aquesta ofensiva, Sánchez no s'ha referit per nom a la madrilenya, però sí que l'ha advertida. "La llei a Espanya es compleix", ha amenaçat, recordant que tot el país haurà de respectar la normativa del govern. A més, ha afirmat que la decisió s'ha pres tenint en compte el principi de "solidaritat" amb la resta de països de la Unió Europea. "Demano a les administracions territorials i als partits polítics fugir d'un comportament unilateral, egoista i insolidari, allunyat de l'europeisme", ha dit, en una referència clara a Ayuso.

La llei de secrets oficials "enforteix" la democràcia

Finalment, i respecte de l'anunci també de dilluns que el Consell de Ministres havia aprovat l'avantprojecte de la nova llei de secrets oficials, que situa un període de 50 anys abans de poder desclassificar aquella informació més hermètica, el mandatari ha defensat que permet avançar en la "regeneració democràtica", deixant enrere la normativa vigent que data de 1968. A més, ha volgut allunyar el debat del mig segle que marca per desclassificar alguns documents, i ha dit que el debat sobre aquest període que es preveu amb Unidas Podemos i altres socis d'investidura permeti "enfortir" la democràcia.