Les primeres hores dels líders de l'ANC i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a la presó del Soto del Real han estat marcades per l'assignació de les cel·les i llargues reunions amb els advocats.

La casualitat va fer que els presidents de les dues entitats arribessin el dilluns a la nit juntament amb 9 nous interns, cosa que va fer que els dos poguessin dormir junts. La incorporació de tants presos al mòdul d'ingressos va fer que tots dos poguessin passar la primera nit fent-se companyia. Quan van arribar, els van donar un entrepà i un tros de fruita per menjar. D'altra banda, també se'ls va entregar roba per dormir, els mínims d'higiene personal i un fullet de 36 pàgines en què s'explica la normativa i els horaris de la presó. 

En la jornada de dimarts, Sànchez i Cuixart van rebre la visita del treballador social i del psicòleg del centre penitenciari per analitzar quina era la seva situació. Després d'això, la direcció va decidir enviar-los a dos mòduls poc conflictius, l'1 i el 4. Al mòdul 1, hi ha presos més grans de 45 anys i que han entrat per primer cop a la presó, i al 4 hi ha els presos de segon grau, és a dir, els que han comès diversos tipus de delictes. Per contra del que es deia, Sànchez i Cuixart no compartiran espai amb altres presos destacats de la presó, com Jordi Pujol Ferrusola, Ignacio González i Sandro Rosell, que es troben en altres mòduls.

Ahir van estar reunits amb els seus advocats durant dues hores per a estudiar els recursos contra el delicte de sedició que se'ls imputa i pels quals la jutgessa de l'Audiència Nacional va decretar presó incondicional sense fiança.