El líder de l'ANC, Jordi Sànchez, i el d'Òmnium, Jordi Cuixart, ja han passat la primera nit a la presó, després que l'Audiència Nacional demanés per a ells la presó preventiva pels delictes de sedició. Se'ls acusa d'haver "encoratjat" les masses durant la manifestació del 20 de setembre davant la seu del Departament d'Economia. 

La concentració es va produir de manera espontània després de la detenció de 14 alts càrrecs en relació amb l'organització del referèndum de l'1 d'octubre, encara que després des de les xarxes de difusió de l'ANC i Òmnium es va informar de les concentracions. Ara bé, cap al vespre, i en veure que molts ciutadans no tenien la intenció d'abandonar la manifestació, Sànchez i Cuixart van demanar repetidament dissoldre la manifestació i que tothom marxés cap a casa. 

La jutgessa Carmen Lamela, però, considera que Sànchez i Cuixart van fer una actuació "orientada a impedir l'aplicació de la llei" i assegura que "no es tractava realment de concentracions pacífiques i tampoc d'una protesta aïllada contra determinades actuacions del jutjat o de la Guàrdia Civil". A més, defensa que Sànchez i Cuixart "es van dirigir als manifestants encoratjant la massa".