Després de setmanes sense agafar-li el telèfon, Pedro Sánchez ha acabat cedint. El president en funcions i candidat a la investidura trucarà la setmana que ve al president Quim Torra, així com a la resta de presidents autonòmics, en el marc de les seves negociacions per a la investidura. Així ho ha anunciat després de rebre l’encàrrec del Rei per intentar formar govern. Aquest gest es produeix després que, en les reunions entre els equips del PSOE i ERC, hagin començat a parlar de "reconeixement institucional mutu". Sobre aquestes converses, ha demanat discreció, però ha agraït als republicans la seva "actitud".

En la seva compareixença en tornar de La Zarzuela, el dirigent socialista ha fet diversos anuncis. En primer lloc, que el dilluns es reunirà tant amb Pablo Casado com amb Inés Arrimadas al Congrés dels Diputats. En segon lloc, que la portaveu del PSOE a la cambra baixa, Adriana Lastra, es reunirà “amb tots els partits polítics per veure si podem trobar una majoria parlamentària”. Fonts de La Moncloa precisen que "tots és tots", fet que inclouria Vox, la CUP o EH Bildu.

En paral·lel, Pedro Sánchez ha avançat que a partir de la setmana que ve trucarà a tots els presidents autonòmics, així com als dirigents d’entitats municipalistes, “per a compartir el desig de la majoria d’espanyols de poder comptar amb un govern com abans millor que posi propostes i solucions a molts problemes”.

Aquesta ronda de contactes amb els presidents autonòmics és insòlita. Normalment aquesta mena de converses tenen lloc un cop un president ha estat investit, no mentre està intentant aconseguir els suports a la investidura. Però feia temps que el president Quim Torra li demanava una trucada de telèfon, després de diversos intents fallits. Ara Sánchez, que depèn de l'independentisme, ha hagut d'inventar-se una ronda exprés de trucades amb tots els presidents per a poder parlar amb el president de la Generalitat.

Agraeix l'actitud d'ERC

Preguntat sobre les negociacions amb ERC, el candidat a la investidura ha evitat entrar en el contingut. Això sí, ha volgut agrair “l’actitud que estan tenint” els republicans i ha subratllat que “estem avançant”. En aquest sentit, ha assenyalat que “si volem que les negociacions culminin amb èxit, i aquest és l’ànim, hem de ser suficientment discrets”. Ha garantit un cop més que “l’acord serà públic i emparat pel marc constitucional”.

En la seva compareixença, el president en funcions ha defensat que vol formar un govern “d’orientació clarament progressista”, una orientació que es veuria “reforçada per l’acord de coalició” amb Unidas Podemos, però també un govern amb “un esperit rotundament dialogant amb totes les forces polítiques”.

Espanya ha d’avançar”, ha insistit el dirigent socialista, que ha reclamat que “tothom posi de la seva part”. En aquesta línia, ha subratllat que Espanya té molts reptes al davant, més enllà del conflicte a Catalunya, que “no poden esperar més temps”. Segons Sánchez, aquest és el mandat que li van donar les urnes tant el 28-A com el 10-N.