Primera reunió de Pedro Sánchez pels pressupostos de l'Estat i primer fracàs. El cap de l'oposició, Pablo Casado, ha estat citat aquest dimecres al Palau de La Moncloa per inaugurar la ronda del president espanyol amb els principals dirigents polítics. El resultat, després de dues hores de trobada, és que no han aconseguit aproximar posicions sobre els comptes públics. Sí en altres assumptes menors, però no en aquest, la gran prioritat del govern de coalició. "El PP és l'oposició", ha recordat el líder conservador. "No podem donar suport a aquests pressupostos", ha insistit. Tampoc no s'han acostat per a la renovació d'òrgans constitucionals. Feia set mesos que no tenien una reunió presencial i quatre mesos que no parlaven. I cap dels dos n'ha sortit satisfet.

En roda de premsa des de la mateixa Moncloa, Pablo Casado ha criticat que ni tan sols els han passat un document ni informació sobre el projecte de pressupostos de l’Estat. Tot i així, intueixen que hi haurà pujades d’impostos i no es retallaran despeses supèrflues. Aquest és un primer obstacle. No obstant això, també ha remarcat que, com a principal partit de l’oposició, no tindria sentit que aprovés els pressupostos de l’Estat. “Hi ha una suma alternativa, on no són necessaris Bildu, ERC, JxCat i la CUP”, ha assenyalat. “No podem donar suport als pressupostos, per manca d’informació i amb qui els vol negociar”, ha resumit. A més a més, ha subratllat que no són necessaris per accedir als fons europeus de recuperació.

La mateixa història per la renovació dels òrgans constitucionals amb mandats caducats, com el Tribunal Constitucional, el Consell General del Poder Judicial, el Defensor del Poble o RTVE. S’ha emparat en la presència de Podemos en el govern, un partit "radical" que vol “canviar el règim constitucional”. En aquest sentit, ha denunciat que la formació de Pablo Iglesias ha demanat l’abdicació del rei Felip VI. “Demana la demolició del títol primer de la Constitució. Comencem molt malament”, ha assegurat. “També demana el dret d’autodeterminació per a Catalunya, l’homologació de Bildu i està imputat per finançament irregular”, ha reblat. La pilota, ha dit, està "a la teulada" de Sánchez "per veure què fa amb Podemos".

Sí que hi ha hagut sintonia en altres aspectes. En primer lloc, en l’enfortiment i la reforma del marc legal per a les mesures per combatre la Covid, diferenciant les restriccions de les limitacions. Aquestes últimes serien amb autorització posterior i dels tribunals superiors de les comunitats autònomes, no dels tribunals ordinaris. Per altra banda, Casado també ha trobat receptivitat per a la creació d’una “agència nacional per a la recuperació econòmica d’Espanya”. Voldria que fos presidida per algú sense adscripció partidista i que evités la “discrecionalitat” en les ajudes. El líder del PP ha ofert els seus vots per aprovar la llei de creació d’aquesta agència. Finalment, el dirigent conservador també ha vist marge per a l’entesa per a un pacte d’Estat per a la sanitat.

Amb tot, Pablo Casado ha dit que hi havia anat amb un “ànim constructiu” i voluntat de “remar a favor dels espanyols” i ha estès la seva mà. Ha lamentat la manca de “lideratge, competència i eficàcia” del govern de coalició. “Cal posar l'espatlla sense mirar els altres per sobre l’espatlla”, ha afirmat.

Després de la reunió amb el cap de l’oposició, Pedro Sánchez es reunirà aquesta tarda amb la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas. Demà seran els portaveus d’ERC i el PNB, Gabriel Rufián i Aitor Esteban, els qui passaran per La Moncloa. L’executiu no vol renunciar a cap formació, però són més optimistes amb els bascos que amb els catalans.

“Decebedor” per a La Moncloa

María Jesús Montero ha fet un “balanç decebedor” de la trobada amb Pablo Casado, que “novament ha girat l’esquena al diàleg”. Ha criticat la seva “actitud obstruccionista de bloqueig”, subratllant el seu no tant als pressupostos com a la renovació dels òrgans constitucionals. “Crida l’atenció que un partit que s’embolica tant en la bandera faci un enfrontament a la Constitució evitant complir amb el mandat de la Constitució”, ha denunciat. “L’hem escoltat dir que no pensa complir amb la Constitució”, ha insistit. La dirigent socialista l’ha acusat també d’utilitzar “falsedats i manipulació de dades” per a intentar erosionar el govern de coalició.

“No pot posar-se de perfil o aferrar-se a excuses que no se sostenen”, ha avisat la també ministra d’Hisenda i responsable de la confecció dels pressupostos. “El PP s’aferra a elements inconnexos que res tenen a veure amb el projecte de pressupostos, que qüestionen la legitimitat del govern i situen el PP fora de l’escena política, sense res a dir ni aportar”, ha reblat. Ha advertit que no es pot continuar amb uns pressupostos del 2018, allunyats de l’emergència sanitària, econòmica i social d’avui. Els ha intatat a "repensar" la seva posició.

"El senyor Casado ha perdut una oportunitat d'or per demostrar que és un home d'estat", ha dit Montero. Ha qualificat els pocs aproximaments d'"elements secundaris".

Suport respecte a Catalunya

A banda de tots aquests temes, Casado ha traslladat el seu suport a Sánchez respecte a Catalunya “en cas que hi hagués desacatament de sentències o temeritat a l’hora de fer concentracions o si en els aniversaris d’aquests mesos es conduís a un problema constitucional”.