El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimarts que les grans empreses i els bancs espanyols “tenen el dret moral de retornar ara la solidaritat que van rebre durant la pandèmia”. Ha estat durant la seva compareixença al Senat -el seu tercer cara a cara amb el president del PP, Alberto Núñez Feijóo- que ha volgut treure pit del full de ruta del seu executiu per combatre les dificultats econòmiques que es deriven de la guerra a Ucraïna i la seva conseqüent crisi energètica.

Sánchez ha aprofitat la seva intervenció per tirar dards cap als governs d’algunes comunitats autònomes presidides pel PP que han decidit fer rebaixes fiscals i, fins i tot, presumir del dúmping fiscal enmig d’un context econòmic molt complicat. “No és moment que ara s’estableixi una disputa fiscal a la baixa que debilitarà allò que hem aconseguit enfortir amb tant d'esforç: el nostre estat del benestar”, ha dit Sánchez des del faristol de la cambra alta.

 

Així mateix, el president del govern espanyol ha opinat que a hores d’ara cal que hi hagi “corresponsabilitat fiscal” per tal d’enfortir l’estat del benestar. En aquesta línia, ha dit que la intenció del seu executiu és apujar els impostos a les grans empreses per tal de quedar-se amb part d’aquests grans beneficis. Per altra banda, Feijóo ha aprofitat part de la seva intervenció per acusar Sánchez de “perseguir empreses”. “Jo sí que crec en elles”, ha presumit el líder popular; a més d’allargar aquest argument fins al punt d’assenyalar Sánchez “per no creure en els espanyols”. “Els espanyols, de fet, ja han deixat de creure en vostè”, ha dit.

El debat d’aquest dimarts ha començat amb una primera intervenció de Sánchez en la qual s’ha dedicat a lloar les polítiques que ha impulsat el govern que ell mateix presideix per mitigar els efectes de “la guerra de Putin”. Ha assegurat que Espanya s’ha convertit en un exemple internacional pel que fa a l’aprovació de mesures que vagin en aquesta línia; i, per tal de treure pit, ha mirat de fer paral·lelismes entre la gestió de la crisi energètica actual i la crisi sanitària de la covid que va començar fa uns dos anys i mig. “No hem d’oblidar les lliçons de la pandèmia”, ha suplicat el cap de l’executiu.

El president espanyol ha tornat a lamentar que el PP titlli “d’estafa ibèrica” l’excepció que permet a Espanya i Portugal posar un topall al preu del gas per a generar energia. “On estaríem ara sense aquesta mesura?”, li ha preguntat Sánchez a la bancada popular. Ha dit que en altres països el gas és més car, cosa que genera dificultats als ciutadans. I, en aquest sentit, ha criticat el PP per haver limitat la generació d’energies renovables i “haver penalitzat l’autoconsum” quan governava Mariano Rajoy.