Després d'una nova jornada de creuament de cartes amb el president, Quim Torra, el responsable del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha arribat a primera hora de la tarda a Brussel·les, on participarà en el Consell Europeu que ha de debatre sobre pressupostos. Des d'allà ha advertit sobre les dificultats que haurà de fer front la taula de negociació entre els governs català i espanyol. "Siguem molt conscients que anem a una negociació molt llarga, molt prolongada en el temps, i complexa com a conseqüència dels molts temes que s'han anat anquilosant per falta de diàleg entre les anteriors administracions", ha advertit.

Davant d'aquesta situació, ha reclamat generositat, responsabilitat i altura de mires, i ha apuntat la seva recepta per aconseguir que la taula de negociació arrenqui i doni resultats: "El més important és que parlem en primer lloc de les coses en què podem arribar a acords de manera molt més fàcil, no començar per conclusions sinó per qüestions que lògicament podem estar més d'acord les dues administracions".

No ha concretat a quines qüestions es referia. Des del Govern s'ha deixat clar que l'agenda d'aquesta mesa de negociació ha de basar-se en dos punts, l'autodeterminació i l'amnistia, però des de l'executiu espanyol s'hi ha volgut incloure el document amb 44 temes relatius a l'autogovern, amb què Sánchez es va presentar al Palau de la Generalitat i que Torra vol remetre a la comissió bilateral Estat-Generalitat. 

En les seves declaracions, Sánchez s'ha limitat a insistir en la seva agenda per al retrobament i s'ha preguntat: "Qui s'oposarà que la societat catalana es retrobi? Després de deu anys de crisi, conflicte i falta de concòrdia?", i qui s'oposa que es retrobi Catalunya i el conjunt d'Espanya.

De moment, ha deixat clar que la Moncloa no contempla la possibilitat d'incloure el mediador que reclama el govern català i ha insistit, com ja va explicar al Palau de la Generalitat, que aquest paper l'assumiran els 47 milions d'espanyols, que seran "perfectament coneixedors" del que s'abordi en aquesta taula, que funcionarà amb transparència, per la qual cosa, la societat espanyola sabrà tots els acords a què es pugui arribar.

Sánchez ha cridat a superar "les diferències i discrepàncies" i a obrir "les vies de diàleg entre els dos governs" i ha insistit que l'executiu espanyol també representa una part molt important dels catalans. "Anirem amb el millor dels esperits i la millor de les disposicions", ha assegurat, a més de reiterar la voluntat de retornar aquest debat al terreny de la política i evitar la judicialització.