L’estat de dret continuarà tenint eines per poder fer front a qualsevol eventualitat que a vostès se'ls pugui passar pel cap”. Així s’ha expressat aquest dimarts al Senat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, davant del senador de Junts per Catalunya Josep Lluís Cleries. El senador li havia recriminat abans que la introducció dels desordres públics agreujats era un “a por ellos” que en cap cas deroga el delicte de sedició. “Vostè mateix va parlar d’una reforma”, li ha recriminat. El discurs del senador de Junts per Catalunya ha anat en la línia del que defensa el partit durant els darrers mesos: la modificació del Codi Penal persegueix el dret de protesta.

“Es tracta d’una reformar per eixamplar la base de la persecució de l’independentisme i contra tota mena de protestes socials”, ha manifestat el senador. Així mateix, ha denunciat l’espionatge a l’independentisme produït per part de l’estat espanyol, i li ha recordat que “homologar-se a nivell europeu vol dir homologar-se en el marc europeu”, en el sentit de no perseguir fets com els que es van produir a Catalunya la tardor del 2017.

D’altra banda, el president del govern espanyol ha començat el seu discurs assegurant que Espanya és “un dels estats on la democràcia és més plena”. Així mateix, ha defensat la derogació del delicte de sedició, recordant que es tracta d’un delicte “que fou redactat fa exactament 200 anys, quan a Espanya hi havia alçaments militars”. “Avui formem part d’un projecte europeu basat en la democràcia, i crec que després del 2017 hauríem d’extreure alguna lliçó i homologar a Europa un delicte que havia quedat desacoblat respecte de les principals democràcies europees”.

No obstant això, Sánchez ha afirmat que l’estat espanyol continuarà tenint “eines” per protegir-se de l’independentisme. “Hem donat una resposta política de diàleg i de superació d’un trauma per la seva declaració d’independència”, ha manifestat el cap de l’executiu espanyol, a més de presumir de la taula de diàleg i d’afirmar que avui dia Catalunya i Espanya estan millor, a parer seu, de com ho estaven l’any 2017.

 

Junts acusa ERC de “blanquejar” el govern espanyol

Dit això, Josep Lluís Cleries també ha afegit que “Espanya està qualificada de democràcia defectuosa”, a més de recordar, en aquest mateix sentit, que el ‘trauma’ el van patir els catalans que l’1-O van ser colpejats per policies espanyols quan anaven a votar. D’altra banda, el senador ha carregat contra Esquerra Republicana per estar “blanquejant” el govern d’un estat que ha espiat a través de Pegasus líders independentistes. Per acabar, Sánchez ha contestat a Cleries que Junts “es frega les mans quan es pensa que el 2023 governarà a Espanya el PP amb la ultradreta”, i ha acusat la formació d’estar més còmoda en la confrontació.