Per sorpresa, en aquest curs rocambolesc dels esdeveniments, Pablo Iglesias ha decidit sortir del govern espanyol per a postular-se com a contrincant d’Isabel Díaz Ayuso a la Comunitat de Madrid. Malgrat la maniobra, almenys públicament, regna el fair play. El president espanyol Pedro Sánchez només ha tingut bones paraules per al vicepresident segon sortint. I també ha avalat el seu relleu, assenyalat pel mateix Iglesias: l’actual ministra de Treball, Yolanda Díaz, que ocuparia la vicepresidència segona.

Al costat d’Emmanuel Macron, amb qui ha comparegut després de la cimera franco-espanyola a Montauban, el president del govern espanyol ha confirmat que ha mantingut una trucada aquest matí amb Pablo Iglesias, on li ha traslladat la decisió. “Li he desitjat sort. Una mica menys que Ángel Gabilondo”, ha fet broma el dirigent socialista. També, ha afegit, li ha “reconegut l’aportació que ha fet durant aquest llarg any”. Ha descrit la feina al costat de Pablo Iglesias com a “òptima”, malgrat les nombroses discrepàncies. Ha garantit "continuïtat".

Pablo Iglesias ha assenyalat Yolanda Díaz com a relleu com a vicepresidenta segona i com a candidata d’Unidas Podemos a les pròximes eleccions generals. Si bé Sánchez ha dit que “en els pròximes dies” prendrà les “decisions per a facilitar el relleu”, també ha confirmat que té “la millor de les opinions” sobre la ministra de Treball, que està fent “una feina extraordinària”. Ha volgut matar qualsevol debat sobre si acceptaria el relleu: “Soc una persona que compleix els acords. I en el repartiment hi ha una vicepresidència segona que representa Unidas Podemos. No hi haurà cap problema ni malentès”.

Després de la compareixença conjunta, Pedro Sánchez i Emmanuel Macron han visitat el cementiri de Montauban (França), on hi ha enterrat l’expresident de la República espanyola Manuel Azaña. Tots dos mandataris han reivindicat el seu llegat, que forma part de la “història compartida” dels dos països. També han signat un conveni per a permetre la doble nacionalitat a ciutadans francesos i espanyols.

Iglesias l'assenyala

A banda d'anunciar candidatura, Iglesias també ha aprofitat per preparar el seu relleu. Si bé ha agraït la feina de tots els ministres d'Unidas Podemos, ha subratllat sobretot la feina de Yolanda Díaz, una de les més ben valorades del govern espanyol de coalició. "És la millor ministra de Treball de la història", defensa el líder de Podemos. I afegeix en aquesta línia: "Crec que dic una cosa que senten milions de persones d'esquerres a Espanya si dic que Yolanda Díaz pot ser la pròxima presidenta del govern d'Espanya". Per la seva part, Ione Belarra, actual secretària d'Estat d'Agenda 2030, entraria com a ministra de Drets Socials.