Dos dies per a reflexionar. Són els que s'ha pres Pedro Sánchez després del naufragi dels pressupostos de l'Estat aquest dimecres al Congrés. Segons han informat fonts de la Moncloa, el divendres se celebrarà la reunió habitual del Consell de Ministres, i "la decisió del president del govern espanyol es donarà a conèixer quan acabi la reunió".

En acabar el ple del Congrés, després que els partits independentistes hagin tombat els comptes públics socialistes, Sánchez ha abandonat immediatament la cambra baixa per continuar amb la seva agenda habitual. El cert, però, és que als passadissos feia hores que només es parlava de final d’etapa i d’eleccions anticipades. Des del mateix executiu espanyol s’ha especulat amb la possible data.

Fonts de l’executiu sí que han reforçat la idea que aquests comicis anticipats podrien tenir lloc el 28 d’abril, malgrat que està en mans del president espanyol. Des de Moncloa no veuen viable ni el 14 d’abril ni el superdiumenge del 26 de maig, quan hi ha eleccions europees, municipals i autonòmiques.

Malgrat els intents d'última hora per part de Pablo Iglesias, que ha mantingut converses fins i tot amb el president a l'exili Carles Puigdemont, el PSOE ja havia llançat la tovallola aquest dimarts, a l'inici del debat de la tramitació dels pressupostos. I davant la negativa reiterada del govern Sánchez a acceptar dialogar sobre un referèndum, no hi ha hagut cap gir de guió: ERC i el PDeCAT --juntament amb el PP i Cs-- han retornat els comptes públics a la Moncloa.