El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha revelat aquest divendres des de la COP28 que se celebra a Dubai que Barcelona serà l'epicentre d'una cimera internacional per afrontar la sequera el setembre de 2024. Es tracta de la cimera internacional d'alt nivell d'anàlisi de polítiques nacionals impulsada per l'Aliança Internacional per la Resiliència contra la Sequera (IDRA per les seves sigles en anglès), i que se celebrarà el setembre de 2024 a la capital catalana.  Aquesta aliança, impulsada fa un any pel Senegal i Espanya a la COP27 d'Egipte, compta amb l'adhesió del voltant de 60 països i nombroses organitzacions internacionals i ONG, com les Nacions Unides. L'anunci ha tingut lloc durant una trobada sobre la iniciativa IDRA en el marc de la XXVIII Cimera del Clima de l'ONU (COP28) a Dubai, on Sánchez ha destacat la importància d'aquesta aliança internacional contra la sequera i ha reivindicat la necessitat de la cooperació internacional, posant com a exemple la greu sequera que pateix Catalunya.

El president espanyol ha subratllat que Catalunya no està sola en aquesta lluita, ja que Andalusia, per exemple, també enfronta una sequera que amenaça al parc nacional de Doñana, entre altres espais naturals d'alt valor i que actualment estan en perill. La visió que Sánchez ha exposat a la COP28 és clara: abordar la sequera com un fenomen global que requereix acció col·lectiva, una missió per la qual es va crear l'Aliança entre el Senegal i Espanya que culminarà amb la cimera de Barcelona el setembre de 2024, d'aquí gairebé un any.

El president també ha anunciat que, un any després de la creació de l'aliança entre Espanya i Senegal per fer front a la sequera que va derivar en la iniciativa IDRA a la COP27 d'Egipte, s'han aconseguit "avanços notables en els seus pilars estratègics". Ha destacat el suport polític i la consciència internacional, amb 60 països i organitzacions que ja s'han unit a l'aliança. Sánchez ha fet pública la seva confiança que IDRA continuarà creixent en un futur pròxim, donat que les sequeres són un problema d'abast global. A més, el líder espanyol ha ressaltat que IDRA ha desenvolupat una llista de tipologies d'inversions per millorar la resiliència davant la sequera, facilitant la creació de nous projectes innovadors que permetin seguir investigant i desenvolupant noves tecnologies contra aquests episodis que ja afecten bona part del planeta.

Sánchez també ha volgut destacar els esforços d'Espanya per fer front a la sequera, que actualment assota parts del país com Catalunya o Andalusia, detallant plans de gestió del risc de sequera, iniciatives per la restauració nacional dels rius i estratègies de reconnexió alineades amb els plans climàtics. Ha esmentat el sistema de monitoratge en temps real de les pluges meteorològiques, disponible per tothom, amb l'objectiu d'ajudar altres països a desenvolupar els seus propis sistemes d'alerta. Finalment, Sánchez ha posat l'accent en el progrés de l'Aliança en desenvolupar un mecanisme financer innovador per a aportar nous recursos, sobretot per països en vies de desenvolupament.