Pedro Sánchez es troba als Emirats Àrabs Units, on resideix Joan Carles I des de fa un any i mig, quan va fugir dels escàndols de corrupció que el perseguien. Però el rei emèrit no entra en els plans ni en l’agenda del president del govern espanyol, que l’ha esquivat. No només no es veurà amb l’anterior cap de l’Estat, que hagi transcendit, sinó que ha defugit totes les preguntes al voltant de la seva figura, repetint un cop i un altre que aquest és un viatge econòmic i empresarial. I res més.

Després de visitar l’Expo de Dubai amb motiu del Dia d’Espanya, en roda de premsa des del mateix recinte, Pedro Sánchez ha desviat totes les preguntes sobre l’emèrit i el seu possible retorn. El dirigent socialista ha recordat que la seva agenda és pública i que hi ha viatjat a “posar en valor la contribució d’Espanya”, amb una “agenda econòmica i empresarial” que inclou la firma d’acords “molt importants”. Se li ha preguntat de formes molt diverses, però no s’ha mogut d’aquí.

Abans de la roda de premsa, el president del govern espanyol ha participat d’una trobada empresarial Espanya-Emirats Àrabs Units a Dubai, ha estat rebut per les autoritats del país, ha participat de la cerimònia del Dia d’Espanya a l’Expo i s’ha reunit amb el xeic Mohammed bin Rashid Al Maktoum, primer ministre dels Emirats Àrabas, amb qui ha signat acords bilaterals. Posteriorment té prevista una reunió amb el xeic Mohammed bin Zayed Al-Nahyam, príncep hereu d’Abu Dabi.

”Estabilitat garantida”

En ple xoc amb socis com ERC, el PNB o EH Bildu per la reforma laboral que es votarà en 24 hores, Pedro Sánchez ha volgut deixar clar que, independentment de les aliances, “l’estabilitat política està garantida”. Sánchez ha defensat que l’objectiu del seu govern és “culminar la legislatura” i que fins llavors “tots els partits hem de garantir que importants reformes comptin amb un ampli suport”, incloent-hi la reforma laboral. En aquest context, el dirigent socialista ha reiterat la seva crida als partits polítics perquè hi donin suport. Quan se li ha reiterat si descarta el vot d’ERC, ha respost entre rialles: “Jo no descarto cap vot. Com n’hauria de descartar? Al contrari: tots els vots possibles”.

 

En aquests moments, el PSOE i Unidas Podemos no han aconseguit el vots dels seus “socis prioritaris”, com els han anomenat durant l’últim any. Només ha arrencat, de franc, els vots de Ciutadans (9), Més País (2), Compromís (1), Terol Existeix (1), el Partit Regionalista Càntabre (1), Coalició Canària (1) i Nova Canàries (1). Continuen sent insuficients, i per això hi ha diverses vies damunt la taula. Per una banda, els quatre del PDeCAT, que decidirà aquesta tarda en una executiva extraordinària. Per altra banda, els dos foralistes de Navarra Suma, que diuen que “tot és possible”. Però continuen mirant cap a ERC.