Més reaccions a la crisi energètica. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que pròximament abaixarà impostos de la gasolina per evitar que els ciutadans pateixin en excés l'augment exagerat de preus en els combustibles. Així ho ha dit en una entrevista aquest dilluns vespre a La Sexta, on no ha especificat ni com ni quan s'efectuarà aquesta baixada. Sánchez només ha informat que en la reunió del Consell de Ministres del 29 de març s'abordarà l'impuls d'un pla nacional de resposta a les conseqüències econòmiques de la guerra entre Rússia i Ucraïna. El pla es desplegarà per "amortir les conseqüències", "protegir els vulnerables" i "fer un repartiment equitatiu dels costos de la guerra". "No pot pagar qui menys té. No permetrem que la societat sigui ostatge de Putin", ha reivindicat.

Sánchez ha confirmat que "hi haurà rebaixes fiscals en el pla nacional", però no ha especificat res més. Tanmateix, ha advertit que caldran més mesures: "Abaixarem molts impostos, però de poc serveix amb un mercat energètic disfuncional". És per això que ha subratllat la importància de la reunió del Consell Europeu dels pròxims dies 24 i 25 de març, on es debatrà la proposta espanyola de desacoblar el preu del gas del preu de la llum. "Ja vam abaixar l'IVA de la llum i vam suspendre l'impost a la producció elèctrica, entre altres. Unes mesures amb un cost d'uns 10.000 milions d'euros. Però Europa encara ha d'avançar i reforçar un mercat energètic que no funciona", ha afirmat. "La rebaixa d'impostos no és el més rellevant, el més important és acabar amb el contagi del preu del gas per a la indústria, l'economia i els espanyols", ha afegit.

Augmentar la despesa militar

En aquesta línia, el president del govern espanyol també ha volgut deixar clar que l'Estat té "eines suficients per evitar que la inflació superi els dos dígits". Així ho ha dit després que l'última dada de l'IPC hagi superat el 7,6%, la dada més alta en 35 anys. A més, el preu de la benzina ja ha superat els dos euros per litre de mitjana. Amb tot, la por ha arribat als supermercats i comencen a faltar alguns productes. Sánchez ha assegurat que "no hi ha risc de desabastiment, el menjar està garantit". I ha afegit que a escala europea també cal intervenir la indústria agroalimentària, amb una política agrària comuna i l'establiment de preus assequibles als fertilitzants nitrogenats per augmentar la productivitat del camp i evitar els problemes actuals amb els cereals o l'oli de gira-sol.

Amb l'amenaça que suposa Rússia per l'OTAN, Sánchez també ha anunciat que en els pròxims anys s'augmentarà la despesa en defensa fins al 2% del PIB per complir amb l'objectiu que planteja l'aliança militar. "Hem d'augmentar el pressupost de defensa. Amb la pandèmia ens hem adonat que ens faltava material sanitari. Ara, ens hem despertat d'un miratge en el qual crèiem que la Unió Europea era una potència econòmica on no hi hauria guerra. Europa ha de prendre nota", ha explicat. Quan l'actual president va arribar a la Moncloa, el pressupost era de l'1,25% del PIB i ara és de l'1,4%. La intenció és assolir, com a mínim, el 2%. "Hem de fer els deures a Europa, no podem estar fragmentats", ha dit.

Un iot de Barcelona, confiscat

El govern espanyol està fragmentat per la resposta que cal donar a Ucraïna. Aquest mateix dilluns hem sabut que Podem està pressionant per confiscar els béns dels oligarques russos, davant la inacció de l'executiu. Ara, Sánchez ha revelat que les autoritats ja han confiscat el iot d'un oligarca rus que s'ubicava a Barcelona. Es tracta d'un vaixell d'uns 85 metres d'eslora i que està valorat en uns 140 milions de dòlars (gairebé 130 milions d'euros).

Així mateix, hi ha problemes pel que fa a l'enviament d'armes al país. Mentre la formació morada no vol alimentar la guerra amb més material militar, el president espanyol ha assegurat que l'Estat continuarà enviant més armes. "Quan la resistència ucraïnesa rep el nostre armament, abraça plorant a qui els ho ha entregat. El president Zelenski em va transmetre el seu agraïment pel compromís", ha assegurat.