El canvi de conseller al capdavant d'Interior també vol servir per esmenar la imatge dels Mossos. Arriben, com cada any, les condecoracions als Mossos i enguany tindran una altra lectura política. Així ho ha afirmat de forma contundent el nou conseller, Miquel Sàmper. Més enllà de la crisi pel coronavirus, les imatges que es van veure en les protestes per la sentència als líders independentistes del procés tenen conseqüències.

En una entrevista a TVE Catalunya, Sàmper ho ha argumentat: "Hem volgut, i ho dic obertament, no donar-li la transcendència política que tenia sempre aquest acte. Primer de tot tenim la Covid, es feia en el marc del dia de les Esquadres on a Barcelona en podien arribar ser milers. Però també és veritat que algunes de les condecoracions tenien relació amb els fets de novembre i probablement no tocava. No tocava donar aquesta imatge de sempre, perquè l'any passat va ser excepcional a tots els nivells. L'any passat al carrer va sortir un poble que passava comptes a una situació que no li agradava. Va sortir un poble durant molts dies que no estava content ni satisfet amb la sentència. Des de la Conselleria s'ha de ser prou empàtic per saber-ho llegir i per això s'han refredat aquestes condecoracions, i servidor no en dona ni una". 

Empatia cap als manifestants que van provocar aldarulls als carrers i també avís als agents que van protagonitzar algunes imatges de violència com a resposta a les protestes. Les crides a la resposta contra el Suprem van començar des de l'Assemblea, Òmnium i l'ara desaparegut Tsunami Democràtic, així com de sindicats i altres entitats.

Ben aviat, es van traduir en un moviment improvisat de molts ciutadans que van sortir de forma reiterada als carrers. Especialment són recordades les imatges d'autèntica batalla campal a Urquinaona on es va veure el foc de les barricades, i gasos i pilotes de goma com a resposta per part de les autoritats.

Defensa Trapero

Un altre punt a l'agenda és la sentència imminent del major Josep Lluís Trapero. Acollint-se a la seva condició d'advocat i, després de veure el judici, el conseller d'Interior només preveu la desobediència: "Tenen molt clar que no van cometre cap delicte i jo també. Estar sotmès a la tensió d'un judici on demanen onze anys de presó no és una cosa menor. Jurídicament parlant, si hi ha una condemna no pot anar més enllà de la desobediència. Si els condemen per sedició, deixo el dret per sempre, no me'l creuré. Ho veig inviable".

Malgrat tot, Sàmper està convençut que "ha de ser absolutòria". I admet que està molt "defraudat" amb la manera com s'ha "retorçat el dret".