En plena campanya per les eleccions generals del 23 de juliol, el PSC ha aprofitat per disparar contra l'independentisme. Malgrat que les enquestes assenyalen que els socialistes podrien arrasar a Catalunya reivindicant el 'vot útil' i ERC i Junts retrocedirien, el líder del PSC, Salvador Illa, ha criticat que els independentistes tinguin la intenció d'anar al Congrés dels Diputats "a bloquejar i a posar preu" a una hipotètica investidura de Pedro Sánchez, exigint per exemple la convocatòria d'un referèndum. I a més, ha aprofitat el lema del 23-J de Junts, 'Ja n'hi ha prou', per disparar contra els juntaires i tot l'independentisme en general. "Ja n'hi ha prou de què? Potser ja n'hi ha prou de vosaltres mateixos!".

🟡 Llistes electorals a les generals 2023 Catalunya

El primer secretari del PSC ha insistit que el 23 de juliol s'escull un president del govern i que només hi ha dos possibles candidats: Sánchez o Feijóo. "Què preferim, un líder autònom amb criteri propi o una persona a l'albir de què diu Ayuso i Abascal?", ha interrogat l'auditori. En aquesta línia, ha dit que el PP "ja té consellers de Vox a moltes autonomies i ja es veu les barbaritats que fan". "Si governen Espanya, ho faran amb Vox i hi haurà ministres de Vox. Això no ho podem permetre i és el que hem de frenar el 23-J", ha resumit el cap dels socialistes catalans, que ha reclamat una "mobilització màxima" a Catalunya.

En una campanya en què demana que els partits siguin "clars", Illa ha acusat els populars de moure's en "l'ambigüitat". "Per veure el que realment pensa el PP no s'ha d'anar a les seves paraules, cal anar als fets. I on poden, pacten amb Vox", ha advertit. En canvi, ha dit, els d'ultradreta són "clars": "Ho diuen al seu programa: volen tornar als anys 70. Plantegen derogar l'estat de les autonomies". El líder del PSC ha denunciat la "pobresa de recursos, d'idees i les males maneres" del PP, que fa "atacs indiscriminats" al president del govern espanyol. El primer secretari socialista també ha demanat reparar en la credibilitat de cada projecte polític que es presenta al 23-J, que en Sánchez es demostra, ha dit, en la seva obra de govern.

Batet, a Feijóo: "Que dormi tranquil"

Per la seva banda, la cap de llista del PSC, Meritxell Batet, ha recomanat al candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, que "dormi tranquil" perquè serà el PSOE qui seguirà al govern espanyol. "Feijóo diu que li lleva la son la unitat d'Espanya i com els ciutadans ens hem de relacionar els uns amb els altres. El que li vull dir és que dormi tranquil, que el govern espanyol el seguirem governant els socialistes, que som els que garantim la convivència", ha expressat Batet, que ha remarcat que des que Pedro Sánchez va arribar a la Moncloa hi ha "més bon clima social" a Catalunya.

Per a la cap de llista del PSC, en aquestes eleccions el país es juga "avançar o retrocedir, anar endavant o enrere". També ha lloat tota la gestió de Sánchez que ha fet que Espanya "vagi endavant econòmicament, socialment, amb la cultura, amb orgull a la diversitat, en ecologisme i en feminisme". També en matèria de transició ecològica i en energies renovables, on ha assegurat que Espanya "abandera i protagonista del canvi energètic".