El president de la Generalitat, Salvador Illa, compareix al ple del Parlament aquest dimarts a les 15 h pel cas Cerdán. Illa compareix a petició de Junts per Catalunya per analitzar els presumptes casos de corrupció vinculats al PSOE. Cerdán està empresonat, de manera provisional, a Soto del Real, mentre l'investiguen per delictes d’organització criminal, tràfic d’influències i suborn dins la coneguda “trama Koldo” sobre presumptes comissions en adjudicacions públiques.
- El PSOE gira la truita i furga en el cas Montoro després del setge per Cerdán: "No som el mateix"
- La Guàrdia Civil demana saber qui visita Santos Cerdán a la presó, inclòs advocats
Fins aquí arriba la cobertura d'ElNacional.cat de la compareixença del president de la Generalitat, Salvador Illa, sobre el cas Cerdán i la seva possible extensió a Catalunya a petició de Junts per Catalunya. Moltes gràcies per la confiança i bona tarda.
Amb la negativa de Salvador Illa de tornar a intervenir en el debat, el president del Parlament, Josep Rull, ha donat per finalitzat el debat.
Per part del PSC, Ferran Pedret ha tornat a prendre la paraula per tancar la ronda de rèpliques. Ha posat l'accent a l'inici de la seva intervenció defensant la "rapidesa" de l'actuació de Sánchez contra Cerdán "abans d'una imputació". Ha continuat replicant a Junts, PP i Vox, acusant-los que "no quedaran satisfets amb el que els ha manifestat el president de la Generalitat", i afirmant que té la "legítima sospita" que hi ha la intenció "d'estendre una ombra" sobre Salvador Illa i el Govern, pel que fa a la demanda de la compareixença.
Pedret s'ha refermat en què la dreta, PP, Vox i AC, "practica la infàmia i la calumnia" a tot arreu "on poden".
D'altra banda, Sílvia Orriols, ha defensat que "la corrupció és una xacra que ha de ser erradicada de l'administració pública" i ha carregat contra els "pactes antidemocràtics per arraconar diputats elegits a les urnes", que "rebaixen el nivell de la cambra i el grau de democràcia". Ha afegit que la seva formació defensa una Catalunya "neta de corruptes".
Ha demanat a Junts i ERC que trenquin els pactes amb el PSOE a Madrid i Catalunya. "Si segueixen oxigenant el socialisme espanyol, esdevindran part del problema".
Laia Estrada ha volgut insistir en el fet que "l'estat espanyol" va "ple fins dalt" de corrupció, referint-se al rei "fugat". El seu discurs ha acabat amb tres reflexions, amb la que ha volgut posar en relleu que hi ha "formes de corrupció legal", com per exemple "les portes giratòries", "el malbaratament de recursos públics" o la utilització de les "clavegueres de l'estat". També ha volgut posar l'accent en què, si la justícia espanyola hagués posat "només la meitat de la passió" amb què va perseguir l'independentisme per perseguir la corrupció, "haurien fet net".
Estrada ha finalitzat la seva intervenció comminant a la resta de forces polítiques a seguir l'exemple de les seves pràctiques contra la corrupció com limitacions de sou, de mandats, incompatibilitat de càrrecs i "l'aposta per la gestió directa dels serveis públics" per "fiscalitzar" la utilització dels recursos públics.
Per part dels Comuns, David Cid ha tornat a pujar a la tribuna d'oradors, i ha disputat "que no tots som iguals", referint-se a les paraules d'Illa. Ha continuat posant l'accent en què el PSC "utilitzi" la seva relació amb el PSOE, on té "influència", per poder solucionar "els problemes dels catalans" com "la crisi d'habitatge".
Ignacio Garriga, en la seva segona intervenció ha començat tornant a pressionar als socis de la investidura de Pedro Sánchez, que "ha apujat impostos" i "no permet als agricultors catalans vendre per sobre de preu de cost". Ha definit com a corrupció els impostos, ja que es dediquen a polítiques de cooperació i l'acollida de persones migrants.
Alberto Fernández ha tornat a la tribuna d'oradors, i ha començat reprotxant les paraules que ha tingut Pedret en contra del seu grup polític, però "avui li toca a vostè, senyor Illa", per tant, "serà normal que parlem de vostè", ha dit. "Dir que va permetre a Cerdán, Koldo i Ábalos fer el que els rotava al seu ministeri no és una insinuació, és dir la veritat", ha recalcat.
Fernández ha continuat atacant la voluntat d'Illa de "tornar a l'oasi de la sociovergència", cosa que agradaria a "alguns poders fàctics", però que "no permet l'oposició". "Nosaltres continuarem fent una oposició democràtica", ha rematat.
Seguidament, Josep Maria Jové ha fet ús del seu torn de rèplica, i li ha "retret la seva manca d'ambició nacional" per la seva declaració de suport a Sánchez. Jové ha dit que els socialistes "serien responsables" de l'accés al poder de la "dreta més corrupta de la Unió Europea" i de la "ultradreta hereva del feixisme", i li ha demanat que actuï decididament per "impulsar les mesures pertinents" i "complir amb el que s'ha pactat". Jové ha recalcat que "calen mesures de regeneració democràtica i institucional profundes", que tenen molt a veure "amb el que hem pactat".
Mònica Sales ha tornat a prendre la paraula després de la intervenció de Salvador Illa. Mònica Sales l'ha avisat dient que "estem acostumats a la corrupció judicial" i a la guerra bruta: "Parlar de tota la corrupció també implica parlar de la corrupció ètica, moral o judicial, perquè tota corrupció és igual de greu". Sobre les seves demandes de garanties, Sales ha dit que "hi tenen dret", en resposta a les paraules de Pedret, que ha dit que aquest tipus de demandes són "diabòliques".
Mònica Sales ha acabat dient que "la privacitat" la vol tothom, "també la gent víctima de Pegasus".
Sobre 'El Chivi', que múltiples partits han mencionat en les seves intervencions, ha dit que "no tinc punyetera idea de qui és", "no facin insinuacions, si no tenen proves", ha rematat. Ha fet referència a les propostes dels grups, reafirmant que estudiarà el personament de la Generalitat en el cas de l'adjudicació d'ADIF a Sant Feliu de Llobregat, que "tampoc vull" que es vegin afectades les competències de la generalitat i ha compel·lit els partits a sumar-se a la llei de direcció pública professional i la d'alertadors. Illa ha contestat a Sílvia Orriols dient que "a Catalunya, qui la fa la paga".
Sobre la seva etapa al ministeri de Sanitat, ha deixat clar que "no hi ha hagut cap responsabilitat comptable ni administrativa" del ministeri quan el dirigia. "No ha quedat ni una sola pedra per remoure, ni un sol expedient per revisar, tot s'ha revisat", en una setantena d'investigacions diferents en instàncies estatals i europees. "El ministeri de Sanitat va actuar amb legalitat, transparència i eficàcia, en un context extraordinari", ha sentenciat.
Salvador Illa ha volgut posar en relleu les mesures anunciades pel seu govern per tal de lluitar contra la corrupció, com la llei de protecció als alertadors. Seguidament, ha volgut deixar clar que les "insinuacions no fan bé a ningú", i ha apuntat que no pot garantir que el seu nom surti en cap lloc, ja que "no puc garantir que no hi hagi persones que es refereixin a mi". Si apareixen coses, però, ha remarcat que actuarà "amb contundència".
Salvador Illa ha tornat a prendre la paraula, responent a tots els grups a la vegada. En la seva segona intervenció ha volgut deixar clar que "les pràctiques corruptes" poden existir en tots els espais polítics, en referència a alguns partits que li han etzibat que no tenen casos de corrupció, però "no vull donar lliçons a ningú".
Pedret ha continuat denunciant la "traïció" de les persones implicades en el cas Cerdán, i ha afegit que el socialisme ja "s'ha posat a treballar" per tal de combatre la seva corrupció. Per acabar, ha afegit que "l'existència de la corrupció és penosa", però que "cal distingir les pràctiques corruptes de la captura de l'Estat per part dels corruptors", en clara referència al cas recentment destapat que implica a Cristóbal Montoro i el seu equip al capdavant del ministeri d'Hisenda durant els governs de Mariano Rajoy.
Per acabar els torns dels partits polítics amb representació al Parlament, Ferran Pedret ha pres la paraula pel PSC, que ha començat la intervenció recordant que "no hi ha res en les informacions sobre el cas Cerdán que apunti a la implicació de la Generalitat, ni del Govern, ni de Salvador Illa com a president".
Ha afegit que la trama que implica a Cerdán, Koldo i Ábalos ha provocat una onada d'indignació. Pedret ha dit que tant militants com electors saben molt bé "el que està en risc quan apareix un cas com aquest al rengle del socialisme", ja que "saben que no tenen altra eina per defensar els seus interessos que la papereta del PSC o del PSOE quan arriba l'ocasió". Es posa en risc "la credibilitat de les institucions" i la democràcia "com la voldríem", ha afegit.
Per part d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols ha acusat el PSC d'haver dut a terme un "saqueig constant" dels catalans a mans de diferents batlles en diverses ciutats que ha anat enumerant. Ha preguntat a Illa, "quin paper vol interpretar" en el cas que s'investiga: "el de ministre inepte que no s'assabentava de res del que passava al seu ministeri" o el de "ministre que ho sabia tot i ara deixa que altres carreguin amb la culpa".
Sílvia Orriols ha avisat a Illa i les altres formacions de la cambra que si "encara es pregunten per què creix Aliança Catalana", en referència a la creixent desafecció. "Ja que no paguen per la corrupció davant dels tribunals, esperem que ho paguin davant les urnes", ha afegit per acabar la seva intervenció.
Laia Estrada ha denunciat que "la corrupció és part de l'ADN de l'estat espanyol", com la tauromàquia o l'església "tramuntana". Però ha volgut posat l'accent en l'existència de casos de corrupció a Catalunya, fent referència al "cas DGAIA" i al "cas Innova", en el qual ha recordat que els Comuns, "com a bons hereus d'Iniciativa per Catalunya", estan "imputats".
Ha acabat el discurs posant l'accent en les empreses corruptores, a qui ha definit com a "professionals del saqueig", i demanant a Illa que posi en marxa la llei d'alertadors, "així deixaran de perseguir-los als ajuntaments que governen".
Laia Estrada ha tornat a la tribuna d'oradors per fixar la posició de la CUP en el debat. Ha començat denunciat que la "política catalana" segueix "condicionada per la política de Madrid" amb aquest debat, centrat en els "lladres de Madrid", i que això significa la tornada definitiva a "la sociovergència" i "el pujolisme".
Per part dels Comuns, ha tornat a prendre la paraula David Cid. El portaveu ha demanat a Illa posar-se a treballar "en els problemes dels catalans, com la crisi de l'habitatge", i ha proposat a Illa que "en tota negociació, la màxima prioritat del seu govern sigui la crisi de l'habitatge".
Cid ha fet cinc propostes al Govern:
- Llei d'alertadors, de la qual ha parlat Illa en la seva intervenció
- Vigilar la contractació pública
- Fer més difícils les portes giratòries, ampliant de 2 a 5 anys els límits de la llei d'incompatibilitats per càrrecs polítics
- Registre de béns i interessos dels polítics
- Registre d'empreses que treballen amb l'administració
Ignacio Garriga ha pres la paraula per part de Vox, i ha començat el seu discurs retraient l'existència d'aquest debat perquè "els catalans estan farts de baralles entre lladres de guant blau i lladres de guant vermell", referint-se a les acusacions creuades pel nou cas de corrupció que implica a Cristóbal Montoro, del PP.
Garriga ha demanat explicacions a Illa sobre "fins on arriba" el cas Cerdán a Catalunya, sobre les trucades que figuren al sumari entre Illa i 'el Chili' i sobre les adjudicacions presumptament fraudulentes d'obres a Catalunya, tant a Sant Feliu com a altres indrets com Blanes.
Fernández ha rematat el seu discurs, en el qual ha volgut posar èmfasi que a Illa se li poden demanar "responsabilitats polítiques", ja que no ha estat imputat penalment, dient que "podem afirmar categòricament que és políticament responsable de les mascaretes sense homologar".
Ha sortit a la tribuna Alejandro Fernández, portaveu del Partit Popular, qui ha acusat Illa de ser "peça angular del sanchisme. Menys groller, però sanchisme nu i cru". Ha seguit la intervenció, acusant també Illa de permetre a la "banda" amb "reminiscències torrentianes que es veien a la llegua" poder "entrar fins a la cuina" del ministeri de Salut que ell dirigia en els moments de les investigacions pel cas Cerdán.
Jové ha continuat amb dos advertiments al Govern: que les seves mesures "no poden lapidar les competències" de Catalunya, "com solen fer", i que han "d'afrontar l'arrel". El portaveu d'ERC ha afirmat que la "corrupció és inherent al sistema polític" a l'estat espanyol, i que seran necessàries mesures per "salvar les legislatures".
Ha demanat "mesures de fons per canviar el sistema" i que "si no ho fan", no aconseguiran "posar fi a la corrupció". "Amb canvis de fons i demandes de responsabilitat podran veure avançar les legislatures, aquí i allà", ha sentenciat per finalitzar.
Josep Maria Jové, ha pres la paraula per part d'Esquerra. Ha dit que, des del seu grup, "comparteixen" algunes posicions del president del Govern, Salvador Illa, "però que cal anar més a fons". Ha recordat que s'han de posar en marxa les mesures per "salvar la legislatura, les legislatures".
Jové ha assegurat que "no podem justificar la corrupció en cap cas" i que, davant d'ella, "només ens queda la contundència". "La mateixa que ens exigim a nosaltres", ha dit que li exigiran a "tothom".
Sales ha retret a Salvador Illa que vulgui fer creure que el PSC i el PSOE no són el mateix partit, "un conte que no es creu ningú", ha dit. Ha fet dues demandes a Illa:
- Que garanteixi "que no apareixerà en la instrucció" ni en cap causa separada, ja que suposaria un escàndol "molt greu".
- Sobre el personament del Govern com a causa particular per l'adjudicació d'un contracte d'ADIF a Sant Feliu de Llobregat, Sales ha dit que "volem que ho faci", no que ho "estudiï".
Pren la paraula Mònica Sales, de Junts. Li ha retret a Illa que, de les nou compareixences de les quals ha tret pit, no les fa "per voluntat pròpia".
Sales ha continuat amb més retrets a Illa, acusant-lo de fer més per "salvar el PSOE", quan va anul·lar una compareixença per anar a una reunió a la Moncloa amb Pedro Sánchez. Sales ha acusat Illa d'estar "més pel partit que pel país".
Les mesures proposades per Salvador Illa per lluitar contra la corrupció:
- La Llei de Direcció Pública Professional, que avui comença el seu període d'audiència pública.
- La llei per protegir els alertadors, és a dir, les persones que alerten a la justícia i la policia de casos de corrupció o altres males pràctiques a l'administració.
- El Govern "estudiarà" personar-se en els casos que podrien estar vinculats a la trama de Koldo i Cerdán, com les obres a Sant Feliu de Llobregat, com li han recordat des de Junts. Illa ha dit que ho farien en "tots els casos que proposin" i "fins al final"
El president del Govern, Salvador Illa, ha recordat que Catalunya es troba en la zona "mitjana-baixa" en els rànquings de qualitat del govern i de la corrupció. Per tal de poder "arribar a dalt de tot", ha anunciat dues mesures, que ja portava planejades, i una tercera per respondre a Albert Batet, portaveu de Junts.
Illa ha afirmat, citant a Lord Acton, que "el poder corromp". Així i tot, ha afirmat que la gran majoria de servidors públics, en tots els nivells de l'administració, "són honestos". També ha aprofitat per "reivindicar la noblesa del servei públic i de la política" així com "l'honestedat dels servidors públics i dels dirigents polítics". "Els pocs corruptes" que hi ha, "ja són massa", ha sentenciat.
Salvador Illa ha anunciat que Pedro Sánchez, "té tot el meu suport", tant com a president del govern espanyol, com a secretari general del PSOE com personalment. Sobre Sánchez ha dit que va actuar "ràpidament" i "amb contundència" un cop conegut l'informe de l'UCO sobre Santos Cerdán. Ha afegit que aquest informe no té "cap" vincle amb el Govern de Catalunya.
DIRECTE I🔴 Salvador Illa compareix al Parlament pel cas Santos Cerdán: "No hi ha cap indici que relacioni cap actuació il·legal d'aquestes persones, ni amb el govern ni amb el partit socialista de Catalunya" https://t.co/VRmgtu4Hxr pic.twitter.com/TaxpowrqpN
— ElNacional.cat (@elnacionalcat) July 22, 2025
El president Salvador Illa, ha dit en primera instància que els fets pels quals es demana la compareixença del president no afecten el Govern i que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja hauria donat les explicacions pertinents al ple del passat 6 de juliol al Congrés.
La posició del PSC ha estat assegurar que el president no té por "a donar explicacions" i que ja ho ha fet en múltiples ocasions per altres temes.
La compareixença del president Illa, que comença en aquests moments, s'ha aprovat amb 128 vots a favor, 4 abstencions i cap vot en contra.
Per part de la CUP, Laia Estrada ha retret a Junts que hagin convertit el Parlament en un "annex" del Congrés i del Senat, o de televisions com "Telecinco", que s'han dedicat a "atacar els independentistes". Estrada ha anunciat l'abstenció del seu grup.
D'altra banda, Sílvia Orriols, d'Aliança Catalana, ha afegit que a Espanya hi ha "una correlació entre política i enriquiment il·lícit". També ha advertit que el debat "no servirà de res".
Per part dels Comuns ha pujat a la tribuna David Cid, que ha dit a la cambra que no només demanaran explicacions, "transparència i contundència", sinó que faran propostes per tal que el debat "serveixi per a alguna cosa". S'ha dirigit al PP, a qui ha dit que d'ells, "no rebran lliçons", perquè "són una màfia".
Ignacio Garriga ha sortit a fixar la posició del grup parlamentari Vox. El portaveu de la formació d'ultradreta ha dit que "els catalans mereixem saber la veritat" i ha etzibat a Illa que fa "un mes" que esperen les seves explicacions. També s'ha dirigit als socis del PSOE al Congrés (Comuns, ERC i Junts), a qui ha animat que "s'avinguin a una moció de censura" per convocar eleccions.
El diputat del PP, Juan Fernández, ha retret a Illa que fa massa temps que "està en silenci". Un silenci que han descrit com a "revelador". "Si no té res a amagar", ha afegit, "hauria sortit a donar explicacions abans". "Catalunya mereix veritat, claredat i responsabilitat", ha sentenciat.
El president del grup d'ERC, Josep Maria Jové, fa costat al debat, però retreu a Junts que està "espanyolitzant" la Cambra donant altaveu a "l'espanyolisme més retrògrad". També retreu a Illa que anés a Madrid l'endemà d'esclatar el cas a donar suport a Pedro Sánchez a la Moncloa, "lligant una vegada més el seu destí al del president del govern espanyol".
Batet adverteix que no es pot deixar passar els presumptes casos de corrupció que afecten Catalunya, però assegura que ho faran de manera curosa i sense faltar el respecte a ningú, però dient tot el que s'ha de dir". "El que no farem serà dir-li: Vostè té un problema i el problema es diu Chili. I el que no farem és destruir persones amb informes falsos com van fer amb Xavier Trias", assegura.
El president del grup de Junts, Albert Batet, puja a la tribuna per defensar la seva petició de compareixença sobre els presumptes casos de corrupció que afecten el PSOE. "President, va tard i malament", retreu.
El president del Parlament, Josep Rull, posa en marxa el ple al Parlament comunicant les delegacions de vots.
El portaveu de Comuns al Parlament, David Cid, ha explicat aquest matí que plantejaran al president de la Generalitat, Salvador Illa, un paquet de cinc mesures contra la corrupció. Aquestes mesures són: dotar de més recursos a l'Oficina Antifrau perquè tingui capacitat de protegir els alertadors de casos de corrupció i sancionar aquelles administracions que no actuïn en aquesta direcció; incorporar la intel·ligència artificial en el control de la contractació pública o augmentar de dos a cinc anys el període d'incompatibilitat dels càrrecs públics per treballar en sectors privats sobre els quals han legislat o intervingut. També demanen centralitzar i que sigui accessible per a tothom les declaracions de béns de tots els càrrecs públics i crear un registre de totes les empreses que treballen amb l'administració pública, per garantir que aquelles condemnades per corrupció no puguin ser contractades.
Santos Cerdán està empresonat, de manera provisional, a Soto del Real, mentre l'investiguen per delictes d’organització criminal, tràfic d’influències i suborn dins la coneguda “trama Koldo” sobre presumptes comissions en adjudicacions públiques. Precisament aquest dimecres el Tribunal Suprem estudia la petició de llibertat que ha sol·licitat la seva defensa.
El PP ha criticat que la compareixença del president de la Generalitat, Salvador Illa, sobre el cas Cerdán. "Arriba tard", ha apuntat el portaveu del PP català al Parlament, Juan Fernández, que ha destacat que el cap de l'executiu "ha trigat un mes a comparèixer, ell mateix s'ha construït una ombra de dubte". Fernández ha apuntat que a Illa el cas Montoro "li ha anat molt bé", però ha demanat "no comparar situacions". "Són dos casos diferents, Montoro fa deu anys que no és ministre i no el va nomenar Feijóo, no té res a veure amb el cas Cerdán", ha remarcat Fernández.
El Govern va traslladar en la passada Junta de portaveus la voluntat del president català de comparèixer davant de la cambra per abordar aquesta qüestió, encara que abans que es dugui a terme el ple del Parlament debatrà i votarà la sol·licitud de compareixença de Junts per Catalunya que buscava el mateix objectiu.
El president de la Generalitat, Salvador Illa, compareix aquest dimarts a la tarda en el Parlament, en l'últim d'aquest període de sessions abans de l'inici de les vacances, per donar explicacions sobre el cas Santos Cerdán i la seva eventual afectació a Catalunya. La compareixença aquesta prevista a les 15 hores.