Salut ha proposat al govern espanyol que la ciutat de Barcelona i les regions metropolitanes nord i sud avancin a la fase 2 del desconfinament pel coronavirus a partir del dia 8 de juny.

El Govern també sol·licita que el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i Alt Pirineu i Aran passin a la fase 3. Segons el comunicat que ha fet públic aquesta tarda el Departament de Salut, la situació a Lleida evoluciona bé i es planteja passar a la fase 2 "tot i que és una proposta condicionada a la progressió dels indicadors epidemiològics". 

Aquestes propostes han estat aprovades aquesta tarda pel Procicat i els informes s’enviaran avui mateix al govern espanyol. La resta de regions sanitàries, la de Girona i Catalunya Central, i les àrees de gestió assistencial Penedès i el Garraf es mantindran en la fase 2, tal com ja estava previst.

Segons el Departament de Salut l’avançament d’una fase a una altra de qualsevol territori es basa en "la conjunció de múltiples factors". D’una banda, es continua constatant que es manté l’evolució a la baixa dels factors de risc epidemiològic –bàsicament, la incidència de nous casos i la taxa reproductiva efectiva–. D’altra banda, l’impuls donat a l’atenció primària per a la capacitat de diagnòstic i de seguiment de casos amb la disposició de proves PCR també contribueix a considerar que és el moment per fer aquest nou pas de fase.

La mirada posada en Lleida

La setmana passada es va decidir que la regió sanitària de Lleida continués uns dies més a la fase 1 arran que es va detectar un augment de casos en diversos àmbits. "La situació té una bona evolució i es considera que Lleida estaria en condicions per passar a la fase 2 en tenir les capacitats diagnòstiques, assistencials i d’identificació de contactes adequades per controlar l’epidèmia", diu el departament.

Actualment, s’estan fent proves PCR a la immensa majoria de persones amb sospita de Covid-19, "un dels punts fonamentals per a la detecció precoç", el diagnòstic en estadis inicials de la malaltia, l’inici de l’aïllament immediat, la detecció dels contactes estrets per fer la quarentena i el seu seguiment. A més, "els recursos assistencials de què disposa la regió estan en disposició d’atendre els possibles casos que es puguin detectar; i també es té controlada la traçabilitat dels casos", segons Salut.