L'ex-ministre principal d'Escòcia Alex Salmond ha participat aquest diumenge en l'assemblea nacional del PDeCAT, on ha fet una aferrissada defensa del dret a l’autodeterminació dels pobles, i especialment del de Catalunya, i ha clamat per l’alliberament dels presos i el retorn dels exiliats. "El vostre somni de llibertat, com el meu, mai morirà", ha defensat tant en català com en anglès, entre crits d'independència i aplaudiments dels 2.000 associats que s'han aplegat al Palau de Congressos de Catalunya aquest cap de setmana per decidir el futur del partit.

Salmond també ha aprofitat la seva intervenció per llençar un missatge de suport a la consellera Clara Ponsatí, exiliada a Escòcia. En aquest sentit, ha assegurat que espera que tots els presos puguin ser alliberats i els exiliats puguin tornar a Catalunya per "tornar a la vida pública" i "construir el futur". En aquest sentit, també ha assegurat que la lluita de Catalunya per la llibertat ha creat admiració a tot Europa pel seu pacifisme.

L'ex-primer ministre, que també va ser l'encarregat de negociar el referèndum sobre la independència d'Escòcia amb el Regne Unit, ha fet una clara defensa a l'autodeterminació de tots els pobles i ha assegurat que "el futur de Catalunya depèn dels catalans". En aquest sentit, ha recordat que el procés per aconseguir el referèndum escocès va ser llarg i ha defensat que Catalunya ha de poder tenir la mateixa oportunitat.