"Hem enviat Artur Mas a la paperera de la història i ho continuarem fent amb tots els governs que facin retallades", ha dit el diputat de la CUP Benet Salellas, en explicar l'acord a què van arribar ahir la CUP, la seva formació, i Junts pel Sí (JxSí).

Després de reunir-se aquest matí amb els 68 membres del consell polític, els quinze del secretariat nacional i el grup d'acció parlamentària (els diputats i assessors) per valorar l'acord, Salellas, que ha sortit al carrer davant la seu del partit acompanyat d'Anna Gabriel, ha explicat que aquests tres mesos de debat han servit per "apoderar una part de la població", ja que l'última decisió s'ha pres "en un procés democràtic assembleari".

Acord positiu

"L'acord és positiu perquè fa avançar cap a la ruptura amb l'Estat" i "executa la construcció de la República catalana". Aquesta és la valoració de la CUP en relació amb el pacte. Salellas ha gesticulat de diverses maneres per descriure la renúncia d'Artur Mas: "hem apartat del camí la pedra que obstruïa aquest escenari".

Per la CUP, aquest acord és "el que implementa la declaració del 9N". Per això, els dos diputats que treballaran dins de JxSí serviran per "garantir l'avanç cap a la ruptura", ha explicat.

Salellas ha aclarit que el seu partit tindrà la "mà estesa" per garantir la proclamació de la República però que tancarà el puny si es tracta d'implementar més retallades perquè, ha destacat, "continuem sent un grup parlamentari de deu diputats amb veu pròpia".

Les dimissions

Per garantir l'acord, la CUP ha hagut de posar dues dimissions sobre la taula: Julià de Jòdar i Josep Manuel Busqueta. Això sí, per la CUP, "no és un tema de vencedors ni de vençuts", sinó que es tracta d'un "gest instrumental", motiu pel qual els deu diputats van presentar-se voluntaris per dimitir.

Ha avançat que el més probable és que a Jòdar i Busqueta els rellevin els següents de les llistes del 27S per Barcelona: Mireia Vehí i Joan "Nana" Garriga.

El partit anticapitalista decidirà aquest diumenge qui s'incorporarà a la "dinàmica parlamentària" de JxSí, una vegada hagi acabat el ple d'aquesta tarda.

També ha explicat que Mireia Boya rellevarà Miquel Usall, el diputat per Lleida que havia renunciat fa unes setmanes a la seva acta de diputat per motius personals. En relació amb Antonio Baños, que havia dimitit pel 'no' a Mas, Salellas ha aclarit que no ha demanat el seu reingrés al grup parlamentari.

La CUP, "enfortida"

El diputat de la CUP Albert Botran ha assegurat aquest diumenge a El Suplement de Catalunya Ràdio que "la CUP, després de tot, quedarà enfortida", perquè "després d'un desafiament molt complex [...] hem aconseguit totes dues coses": no investir Artur Mas president i seguir endavant amb el procés.