L'economista Xavier Sala-i-Martin ha carregat contra el pacte entre el govern espanyol i Esquerra Republicana de Catalunya per aconseguir una harmonització fiscal, tot considerant que és un pacte “nefast”.

Entrevistat al programa FAQs de TV3, el catedràtic d'Economia de la Universitat de Columbia ha assenyalat que l’harmonització fiscal “és l'última cosa que volem”, i ha recordat que històricament, el catalanisme ha lluitat precisament pel contrari, posant com a exemple els pactes del Majestic de Jordi Pujol: “Quan se li va dir que es podia quedar amb impostos va haver-hi un orgasme general, i ara, els hi regalem, que triï el govern d’Espanya els impostos per tots”.

“Estan anant contra la història”, ha afirmat Sala-i-Martin en referència a ERC, perquè la postura hauria de ser “triar nosaltres els impostos, poder triar-ho tot, i com no ho podem triar tot, almenys no regalem el que ja podíem triar”.

A més, l’economista ha assenyalat que el ‘dumping fiscal’ de Madrid no afecta especialment Catalunya: “El problema del dúmping fiscal no el té Catalunya. El problema del dúmping fiscal és que Madrid està buidant la resta d’Espanya”. En aquest sentit, Sala-i-Martin ha assenyalat que n’hi ha prou amb veure l’evolució del repartiment del PIB del 2000 ençà per comprovar que “Madrid surt disparat, Catalunya és constant i la resta d’Espanya cau en picat”. “El problema el té la resta d’Espanya, que un dia es despertaran i veuran que els han buidat les arques”, ha afegit.

Respecte a la promesa d’inversions en Rodalies anunciada divendres pel ministre Ábalos, l’economista ha assenyalat que ja ha vist “tantes vegades la pluja de milions, ho vam veure amb Zapatero i amb Rajoy”. “Si hi ha una constant universal, és la manca de seriositat de les promeses dels governs espanyols en època electoral”, ha afegit.

En el mateix programa, l’economista també ha afirmat que per salvar l'economia després de la pandèmia: "La prioritat és mantenir viu el teixit productiu".