Economista reconegut i mediàtic i professor de Colúmbia i la UPF, Xavier Sala-i-Martín no té pèls a la llengua. Avui ens rep a un despatx del grup editorial Penguin Random House per parlar del seu nou llibre, La invasió dels robots i altres relats d'Economia en colors, el programa de TV3 que ha aconseguit portar l'economia al prime time. Un llibre que, per cert, presentarà el proper dimarts a les 19.00 a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona. Abans de seure amb nosaltres, però, es canvia l'americana: se'n posa una de color verd llampant, marca de la casa. Comencem parlant de política catalana, un tema que domina i que també, segons com, l'encén. 

Al llibre explica que fer prediccions sobre com anirà l’economia és molt difícil, i, cito textualment: “Fer prediccions negatives en temps de crisi pot agreujar-la. Fer prediccions positives pot contribuir que l’economia surti de la recessió. Això les institucions públiques ho saben [...] i fan prediccions increïblement positives quan arriba la crisi. No perquè pensin que l’economia anirà bé, sinó perquè intenten manipular les expectatives de la gent amb l’objectiu que facin el que el govern vol que facin”. Està passant al revés, amb el procés? Ens donen dades pessimistes perquè tinguem por? 
Les institucions saben que si la gent s’enfonsa, deixa de comprar, les empreses deixen d’invertir i la despesa nacional baixa, de manera que s’empitjora la crisi. És un cercle viciós causat per l’expectativa. Ells pensen que si poden convèncer la gent que la cosa va bé, anirà bé.

 

I ha fet efecte amb la resta d’empreses?
Les empreses que van marxar són de dos tipus: les que depenen de Madrid i les empreses financeres. Aquestes últimes van marxar perquè es van generar pànics bancaris, però no a Catalunya, sinó sobretot a Espanya. Però jo ja vaig dir que es tractava d’una estratègia: causar el pànic a través dels boicots d’Espanya.

Qui ha marxat realment?
En realitat ningú ha marxat. Només les seus, que és una secretaria, i no implica obrir ni una oficina a un altre lloc. Ni un sol treballador ha perdut la feina. Si algú ha perdut la feina a partir del procés, ha estat arran del 155. Que marxi la seu social té rellevància zero.

I que marxi la seu fiscal?
També, rellevància zero. Els impostos que paguen de veritat les empreses són l’IRPF i l’IVA. Amb el sistema que tenim, el 50% se’l queda Catalunya i el 50% l’Estat, i després l’Estat retorna amb un sistema que ningú no entén, perquè hi ha una dosi d’arbitrarietat del Montoro que diu: “et torno el que em surti de les pilotes”. Doncs bé, l’IVA i l’IRPF es continuen pagant on es pagaven abans, perquè no s’ha mogut ni un lloc de treball. No ha canviat res.

Com a molt canviarà l’Impost de Societats, però de moment, els bancs encara no en paguen. Si fóssim independents, sí que seria un problema, però com al final tots els diners se’ls queda el Montoro, què importa on paguis els impostos?

Per tant...?
Per tant, tot això de la fuga d’empreses ha estat un bulo. Ho veiem amb les xifres que estan sortint ara: les exportacions han batut rècords, el comerç augmenta i Catalunya en general creix.

La fuga d'empreses és un 'bulo', una estratègia per causar el pànic a través dels boicots d'Espanya

El dijous passat la Guàrdia Civil va anar a escorcollar la Generalitat i Òmnium pel finançament de l’1 d’octubre, i tot plegat va acabar amb un detingut, que després van posar en llibertat. Però com es va finançar el referèndum?
No en tinc ni idea, però no hauria d’importar.

I a fora, què en diuen?
Espanya s’ha convertit en el clown internacional. Està perdent tot el prestigi internacional que tenia. La gent de fora se'n fot, d’Espanya. Mira què va passar: en Pep Guardiola es posa un llaç groc i tot Anglaterra es posa en contra d’Espanya. Jo ho he viscut en pròpia pell: ells van boicotejar una conferència meva a Estocolm i una altra a Angola, enviant un senyor de l’ambaixada espanyola dient que jo no podia parlar. Amb això el que vull dir és que ells han intentat boicotejar, han intentat que no hi hagués cap impacte mundial, han intentat silenciar. Per què els fa tanta por que la gent parli? Perquè saben que ho estan fent malament. Han volgut evitar que la gent parlés i han fet un ridícul mundial.

Ho he viscut en pròpia pell: Espanya va boicotejar una conferència meva a Estocolm i una altra a Angola, enviant un senyor de l’ambaixada espanyola dient que jo no podia parlar

Ens vindrà a salvar la Unió Europea?
La resposta és no. Però m'agradaria que tothom recordés una cosa: l'Índia va aconseguir independitzar-se dels anglesos perquè Gandhi, després que els ho prohibissin, va seguir fent sal. I nosaltres estem fent sal, i n'hem de seguir fent. 

 
 
Quina és la recepta, doncs?
Anar provocant que l’Estat espanyol es passi. Igual com pegaven a Gandhi, igual com posaven Mandela a la presó. Els estats repressors es passen, i la gent civilitzada es torna contra els opressors, i l’Estat espanyol s’ha convertit en un estat opressor. 
 
L'Estat espanyol s'ha convertit en un estat opressor, i hem d'anar provocant que es passi. Que a fora ho vegin. Hem de seguir fent sal

Creu que existeix la llibertat d’expressió a Espanya?
Als Estats Units, la societat s’estima molt la seva pàtria. Fa 20 anys, a Texas, una gent va cremar la bandera americana, i va sortir el Tribunal Constitucional i va dir que fins i tot cremar la bandera americana és llibertat d’expressió. La llibertat d’expressió sorgeix quan la gent fa coses que no ens agraden. És molt fàcil defensar la llibertat d’expressió quan es diu el que a tu t’agrada. Hem de seguir fent sal. 

Què implica el fet que no tinguem Govern?
Què canviaria que tinguéssim Govern? L’Estat es passaria igual. Les coses més grosses han passat quan teníem Govern: les hòsties de l’1 d’octubre, la intervenció a la Conselleria d’Economia, etc. El retrocés democràtic ja fa temps que dura: s’estan emportant competències, ens estan retallant calés, i el dèficit fiscal va pujant. Està dissenyat de molt abans, i qui es pensi que si tenim Govern això aturarà, és mentida.  

D'altra banda, s'ha creat una gran polèmica amb el fet que l'ANC tragués Antonio Baños de la llista de candidats pel fet d'assistir a una tertúlia. Vostè ho va denunciar públicament. Què li molesta?
L’ANC diu que es va saltar la norma i va anar a una tertúlia. Doncs perdona, però em sembla una norma estúpida i s’ha de discutir. Que no volem que la gent tingui informació? L’objectiu no seria que coneguéssim a tothom? No només ha d’haver transparència sinó que hi ha d’haver coneixement. Aquestes regles són nefastes.