Les eleccions de Castella i Lleó han sacsejat l'escenari polític de tot l'Estat espanyol. Aquesta tendència que les enquestes anaven augurant a escala estatal s'ha materialitzat en el terreny lleonès. El lideratge del PP, l'auge de Vox o la irrupció dels partits que representen l'Espanya buidada són alguns dels pronòstics que s'han complert. No són els únics, perquè la patacada de Ciutadans s'ha complert al peu de la lletra, tal com preveien els sondejos. La formació taronja ha passat de 12 representants a les corts lleoneses a només 1. La sagnia de vots ha estat extrema i ha dut plantejar: on han anat a parar els votants de Cs? L'economista Xavier Sala-i-Martin assenyala: "A Castilla-León, més o menys tot el que suma Vox és el que perd Ciutadans". Per Sala-i-Martin aquest fet corrobora que "sota la pell d'ovella moderada hi havia feixistes radicals".

A través de les seves xarxes socials, Sala-i-Martin s'ha pronunciat respecte a les eleccions de Castella i Lleó, les quals porten copant l'actualitat les darreres setmanes. La majoria de les travesses s'han complert en la jornada electoral d'ahir diumenge, entre les quals la desfeta de Ciutadans. El partit liderat per Inés Arrimadas ha passat de 12 escons a 1, fins i tot en alguns moments del recompte semblava que podien quedar-se fora de l'hemicicle. El mal resultat dels liberals és similar al que els sondejos els auguren en un escenari les eleccions generals. Per contra, l'extrema dreta de Vox ha resseguit el camí oposat: han passat d'un únic escó, a 13. Gran part dels vots que han permès a Vox aquest salt els han arribat directament des de Ciutadans. Per Sala-i-Martin aquest fet desemmascara la façana de moderació de Ciutadans. 

Els electors que fins al moment nodrien les bases del partit que s'autoanomenava moderat han saltat a les mans de l'extrema dreta en menys de tres anys. "Només ha calgut que passés el temps per a desemmascarar-los", ha sentenciat l'economista en un tuit. "A sota de la pell d'ovella moderada que es van posar Rivera i Arrimadas, hi havia feixistes radicals", ha sentenciat. 

TUIT Sal i Martin eleccions castilla y leon

Exigències de Vox

Mentre la nova posició deixa Ciutadans en una posició irrellevant a les corts lleoneses, Vox pren un paper determinant. Des del partit liderat per Santiago Abascal en són plenament conscients i no volen perdre ni un mil·límetre del terreny que han guanyat. El partit d'extrema dreta serà clau perquè el candidat del PP, Alfonso Fernández Mañueco, repeteixi al capdavant del govern lleonès. En són conscients, i des de la mateixa nit de les eleccions han deixat clara la seva postura. 

"Quina cara de vicepresident se li està posant a Juan García-Gallardo", assegurava Abascal aquest diumenge a la nit sobre el candidat del seu partit a les eleccions. Vox vol entrar al govern del PP, tant si com no. "Vox té el dret i deure formar govern", ha assegurat Abascal i ha afegit:  "El mandat és clar, ho farem com hem fet sempre. No exigirem ni més ni menys del que ens correspongui".