Sagnia a Podemos després d’haver-li declarat la guerra a Sumar al Congrés dels Diputats. La sortida dels morats del grup parlamentari de Yolanda Díaz en direcció al grup mixt ja ha tingut conseqüències, i aquest dilluns dues personalitats importants del partit a Madrid han anunciat les seves respectives estripades de carnet. Qui fou el candidat de Podemos en els darreres eleccions per aconseguir l’alcaldia de la capital espanyola, Roberto Sotomayor, ha anunciat a les xarxes socials que abandona el partit, deixant clar que es deu precisament a l’enfrontament obert amb Sumar. I ha fet el mateix Carolina Alonso, exdiputada dels morats a l’assemblea de Madrid.

“Avui he presentat la meva dimissió del Consell Ciutadà Estatal i la meva sortida de Podemos; hi ha decisions que són necessàriament doloroses i aquesta n’és una”, ha assenyalat Sotomayor al seu compte de Twitter, en el qual també ha volgut deixar clar que no dimiteix “en la lluita social, de continuar creient en espais d'enteniment i UNITAT”; unes majúscules no gaire difícils de saber interpretar. En una carta compartida pel mateix Sotomayor, denuncia la “bunkerització de la direcció” de Podemos, a més de criticar que es creï un “front ampli” amb Sumar. "He volgut recuperar, enfortir i remuntar el projecte a la meva ciutat, però és evident que el partit va deixar de tenir confiança en mi fa alguns mesos. Les diferències són palpables. La destrossa que s'ha ocasionat a Madrid serà molt complicada de recuperar. Era just el que jo no volia. Potser ens ha faltat més comunicació, més afecte i probablement una mica més de mesura i cures. Demano perdó pels meus errors si algú en algun moment s'ha sentit ofès", ha expressat.

S’ha expressat de forma similar Carolina Alonso. “Fa dies que medito aquesta decisió, no m'agraden les decisions en calent i després de parlar amb les persones que més m'han donat suport en els últims temps a l'organització, he decidit fer un pas enrere i desvincular-me de tota estructura orgànica de Podemos i de participar de manera activa en el partit, com feia fins ara”, ha escrit l’exdiputada madrilenya al seu compte de Twitter.

La sagnia a Podemos

L’adeu de Sotomayor i Alonso arriba després que també decidís abandonar el vaixell el coordinador del partit a Madrid, Jesús Santos. Ho va fer la setmana passada. I la seva baixa, sumada a diverses altres crisis, van provocar que Podemos decidís divorciar-se de Sumar al Congrés.

També va estripar el carnet morat Jéssica Albiach, a causa de la prohibició de la doble militància; i Yolanda Díaz va fitxar com a directora de comunicació de la seva vicepresidència Noelia Vera, qui fou portaveu de Podemos. Tot plegat, també, després que Podemos s’entossudís a mantenir el Ministeri d’Igualtat en mans d’Irene Montero, fins al punt d’oposar-se al fet que el membre de Podemos Nacho Álvarez entrés com a ministre al nou govern de Pedro Sánchez. Álvarez va decidir marxar del partit.