Que Pere Aragonès hagi volgut guardar les formes no vol dir que a Esquerra Republicana cogui la indignació per la nova negativa de Junts per Catalunya a investir el seu candidat. I Sergi Sabrià s'ha encarregat de posar-hi veu. "Perdem una oportunitat històrica per posar l'independentisme al servei de la gent", ha lamentat. I tot i "agrair el canvi de to", ha deixat clar que "això no treu la gravetat de l'abstenció". 

"La digestió pot ser lenta, però no infinita", ha criticat Sabrià, una invitació clara a Junts a pair els resultats del 14 de febrer, que van atorgar a ERC la victòria dins l'independentisme. Per això, els ha recordat que "han canviat les tornes" i que com tantes vegades han fet els republicans "investint un president del seu espai, també ha de ser possible a la inversa". 

Sabrià, que integra al costat de Vilalta, Vilagrà i Jové, l'equip negociador d'ERC, ha acusat Junts d'estar "jugant amb el temps", una actitud que des del seu punt de vista "no té cap sentit", perquè "no hi ha cap escull insalvable. Menys després d'haver avançat en el desbloqueig sobre el Consell per la República. 

 

Recorda Mas i Junqueras

Per sintetitzar el seu missatge, Sabrià s'ha servit d'un fragment de la intervenció que el president d'ERC, Oriol Junqueras, va fer durant el debat d'investidura d'Artur Mas l'any 2012. En aquell moment, els republicans van facilitar la investidura de Mas a canvi del compromís per la consulta del 9-N. 

"En algunes ocasions, les diferències entre els espais que representen ERC i Convergència en algun moment de la història han sigut capaces de superar-se", deia Junqueras, tot afegint que això no treia que totes dues forces puguin expressar les seves diferències en àmbits sectorials. 

En qualsevol cas, i malgrat els retrets, Sabrià s'ha mostrat "esperançat" que l'acord arribarà més aviat que tard. La d'avui, ha dit "ha de ser l'última oportunitat que perdem" per fer un govern independentista, republicà i d'esquerres.