L'acord entre la CUP i Guanyem per formar candidatura a les pròximes eleccions del 14-F amb l'exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater al capdavant va costar diverses setmanes de negociacions. L'aprovació per part del consell polític de la CUP de tres documents crítics amb alguns aspectes de la campanya van fer saltar les alarmes mediàtiques, però en realitat no és res més que el normal funcionament de la formació anticapitalista.

Així ho ha fet saber a ElNacional.cat l'entorn de Sabater, que s'ha mostrat sorprès pel rebombori que han aixecat aquests tres documents fets per diverses assemblees territorials i avançats la setmana passada per NacióDigital. A més, des de la candidatura atribueixen aquestes crítiques a un delay que es produeix entre el dia en què es debaten els temes i quan s'acaben votant definitivament, ja que, segons han explicat, moltes de les coses que es reclamen ja s'estaven començant a implementar.

Dolors Sabater CUP 14f - Sergi Alcàzar

Sabater, durant l'acte de presentació de la candidatura de la CUP per al 14-F / Foto: Sergi Alcàzar

La principal crítica de les assemblees és la porta oberta que la candidatura ha deixat a entrar al Govern o a permetre la governabilitat. De fet, en una entrevista a aquest diari, Sabater ja va assegurar que estava "en disposició d'entrar o sostenir un Govern". Ara bé, la candidata va deixar clar que sempre que es donessin unes determinades condicions. Ara, des de la candidatura s'explica que aquestes condicions "s'enduriran" o s'explicaran millor i que en cap cas es formarà part d'un Govern autonomista "com el que hem tingut fins ara". Per tant, es deixa clar que la campanya no serà "d'entrar sí o sí a l'Executiu o d'anar sí o sí a l'oposició".

Des de l'assemblea de Monistrol de Montserrat, però, consideren que aquest missatge és "erroni alhora que irresponsable i perillós", ja que des de la territorial es dona per fet que el proper executiu no suposarà res més que "renúncies en clau nacional". A més, també criden a aprofitar el desgast de JxCat i ERC per situar la CUP "com a alternativa i consolidar un nínxol electoral". 

Sabater, massa protagonista?

El segon pilar de les crítiques de les territorials és una suposada presència excessiva de Sabater en la campanya. Concretament, la territorial de Valls retreu que l'acord amb Guanyem no contenia que "la campanya i el missatge de la CUP girés entorn de Dolors Sabater en comptes de fer-ho entorn del nostre projecte polític". També critiquen el vídeo oficial de la campanya, el qual asseguren que "no fa creïble un missatge de feina col·lectiva".

Des de la candidatura recorden aquesta marcada presència de Sabater es va acordar per a l'inici de la campanya, a tall de presentació al públic de la candidata, per després anar reduint-la. En aquest sentit, comenten que Sabater ja no ha estat present en diverses rodes de premsa per deixar pas a altres membres de la candidatura. Posen d'exemple la feta ahir al districte de Ciutat Vella per la diputada Maria Sirvent o les que està fent a Tarragona la regidora i número u per aquesta demarcació, Laia Estrada.

S'ha pres nota

Ahir mateix també, la número tres de la CUP per Barcelona, Eulàlia Reguant, ja va aclarir que la formació havia pres nota de la posició del consell polític i va afirmar que es modificarien "alguns aspectes" de la campanya electoral. "Ahir el consell polític va esmenar alguns aspectes de la campanya i farem canvis per adequar-la a allò que som", va dir. "Per nosaltres és un orgull que la militància decideixi, perquè som desacomplexadament assemblearis", va afegir.

Aquests canvis seran relatius a l'estratègia comunicativa de la campanya, segons han afirmat fonts de Guanyem, i no a altres aspectes com el de la governabilitat o al de la presència mediàtica de l'exalcaldessa, ja que aquests estan subjectes a l'evolució que es preveu a l'acord entre ambdues formacions, recalquen.