Ni unes hores han passat després de la constitució del Parlament i la seva nova Mesa perquè es torni a respirar tensió i tacticisme entre els partits independentistes. En una compareixença des de la mateixa sala de premsa de la Cambra catalana, la líder de la CUP, Dolors Sabater, ha advertit ERC i JxCat que els vots de la seva formació "no són un xec en blanc".

"No ens tremolarà el pols a l'hora de mantenir aquesta fermesa per condicionar. No ens espanta el xantatge. La represa del camí d'autodeterminació s'ha de fer amb valentia. Els nou diputats de la CUP tenim la clau", ha dit en referència a les setmanes de negociacions que venen per formar el nou Govern. A hores d'ara no és gens clar quin paper podrà i voldrà tenir el partit anticapitalista en el nou Executiu.

 

Sobre el lloc a la Mesa que la CUP ocuparà per primer cop a la seva història, Sabater ha advertit que no serà per contribuir a fer el mateix que es va fer en la darrera legislatura. "La Mesa no representa una repetició d'aquests darrers tres anys", ha advertit. En aquest sentit, ha instat a reprendre "amb valentia" el "camí de l'autodeterminació".

Pandèmia i 'statu quo'

En clau social, Sabater també ha apressat republicans i postconvergents a respondre les necessitats socials del país, agreujades per la pandèmia de la Covid-19. "Aquesta nova legislatura o dona resposta a les demandes socials del país o de cap manera ens en podrem sortir. No hi ha temps per esperar. Estem en temps d'emergència", ha dit.

També ha llançat un missatge a l'empresariat, els Mossos i "els partits de l'Estat". "La posició de la CUP espanta l''statu quo'. Una mostra és la veu que aixeca l'empresariat, els Mossos i els partits de l'Estat", ha celebrat.

Sabater tampoc s'ha estat de retreure un cop més a JxCat que forcessin les negociacions fins a l'últim dia i ha alertat que la seva abstenció en la votació a la presidència del Parlament ha servit per garantir la majoria independentista a la Mesa i per advertir postconvergents i republicans que "no ens espanten els xantatges".

Els anticapitalistes també han fet gala de la seva "solidaritat antirepressiva" en cedir un vot a Lluís Puig, a qui els dos secretaris de la Mesa d'Edat (PSC i Vox) han impedit que delegués el seu vot. Puig es troba exiliat a Bèlgica i representa una derrota per a la justícia espanyola.