El Ministeri d'Afers Estrangers rus ha convocat l'ambaixador espanyol a Moscou, Marcos Gómez Martínez per aquest migdia. Fonts diplomàtiques a Madrid han confirmat a EFE la convocatòria a l'ambaixador, un dia després que Rússia hagi decidit expulsar dos diplomàtics finlandesos en resposta a la declaració de persona non grata per part d'Hèlsinki l'abril passat de dos membres de l'ambaixada soviètica.

EMBAJADOR FEDERACION RUSA GOMEZ
Ambaixador espanyol a Rússia, Marcos Gómez Martínez

Des de l'inici de la guerra a Ucraïna, l'Ambaixada espanyola a Rússia s'ha posicionat en primera persona en contra de la política de Vladimir Putin. Així doncs, des del seu perfil va escriure en rus la setmana passada: "El president del govern d'Espanya va participar en la Conferència de Donants per a l'Ajuda a Ucraïna. Espanya ha donat 31 milions de dòlars en ajuda humanitària i estem atents a les dones i els nens que són els més afectats per les derivades de la guerra. L'unitat és molt crítica davant el conflicte". O també es va fer ressò de la visita del president Pedro Sánchez a Kíiv el passat mes d'abril: "El cap de l'executiu espanyol ha viatjat per manifestar la solidaritat i el compromís del poble espanyol amb Ucraïna".

Per la seva banda, l'ambaixada de Rússia a Espanya ha publicat en les darreres hores una declaració de Vladimir Putin que és tota una manifestació de principis: "En comprendre quins passos es prendran en el futur proper a Occident, hem de treure conclusions per endavant i actuar per endavant, invertir els passos mal pensats i caòtics d'alguns dels nostres socis pel benefici propi, pel benefici del nostre país". L'expulsió d'Espanya no seria un fet estrany. Ahir dimarts, Rússia va anunciar l'expulsió de dos diplomàtics finlandesos però també la sortida d'una organització multinacional enfocada al Mar Bàltic, mentre creixen les tensions per les intencions de Finlàndia i Suècia d'unir-se a l'OTAN. El Ministeri de Relacions Exteriors de Rússia va dir que l'expulsió dels dos diplomàtics finlandesos era com a resposta a l'expulsió de Finlàndia de dos russos el mes passat. 

Expulsions a dojo

El passat mes d'abril, Putin també va ordenar expulsar 21 diplomàtics belgues i 15 neerlandesos, entre els quals 14 eren empleats de l'ambaixada neerlandesa a Moscou i un del consolat general a Sant Petersburg. També va fer el mateix amb 40 alemanys considerats persones non grata. O el passat març, van fer fora 10 de Letònia, Estònia i Lituània.

A l'altra banda també s'han replicat models similars. El ministre José Manuel Albares va ordenar l'expulsió de diplomàtics i personal de l'Ambaixada de Rússia a l'Estat espanyol, tot i que no de l'ambaixador. Aquesta seria la diferència amb les pretensions de Putin si es confirma que vol fer fora Gómez Martínez. El context cada vegada és més tens. La propera cimera de l'OTAN se celebrarà a Madrid els propers 29 i 30 de juny en una trobada que ja ha estat definida com a "històrica pel moment que toca viure", segons el mateix Sánchez.