"No bombardejarem Barcelona ni Madrid. No bombardejarem cap ciutat", ha avisat irònicament el director adjunt del Departament de Cooperació Europea del Ministeri d'Exteriors rus, Igor Kapyrin, durant un acte organitzat pels grups d'experts Friends of Europe

Aquestes declaracions s'han produït després que East StratCom Task Force, un grup que depén del Servei Europeu d'Acció Exterior (SEAE) per destapar notícies falses, preguntés per alguns exemples de casos de desinformació destapats. 

El servei, que va començar a detectar articles sobre Catalunya anteriors al referèndum de l'1 d'octubre, es va fer ressò de la informació difosa al principal programa televisiu rus al canal 1 afirmant que "la resposta lògica d'Europa sobre el referèndum a Catalunya hauria d'haver estat reconèixer la independència de Catalunya i bombardejar Madrid".

East StratCom Taks Force també va detectar informacions esbiaixades anteriors, com per exemple, al web Vesti.ru, en el qual s'afirmava que "l'espanyol s'ensenya com a llengua estrangera a les escoles catalanes". També a Izvestia.ru, el passat 28 de setembre, en el qual s'afirmava que "Catalunya reconeixerà Crimea com a part de Rússia" i un altre, el passat 21 de setembre, a Sputnik, en el qual s'assegurava que "les illes Balears a Espanya també demanen la independència".

Kapyrin ha titllat el treball del SEAE de "rentat de cervell", que, en la seva opinió, "va en contra dels principis de la lliure elecció d'informació". "Qui és el jutge d'on està la falsedat o no?", ha preguntat desafiant. 

Descartada la ingerència a Catalunya

Kapyrin ha refusat qualsevol ingerència del govern rus en el procés independentista català, una opció que ha titllat de "teoria de la conspiració" i ha instat els països occidentals a presentar "proves" sobre els ciberatacs russos, al mateix temps que ha ofert dur a terme recerques conjuntes d'aquests per aclarir l'origen.

"No crec en aquest tipus de teories de conspiració a menys que Rússia sigui responsable de tot el que passa al món, no només a Europa", ha assegurat, quan ha estat preguntat per la suposada ingerència des de comptes falsos i bots en el procés a Catalunya des de Rússia.

En declaracions a Europa Press, posteriors a l'esdeveniment, l'alt càrrec rus ha criticat que "alguns periodistes o polítics estan intentant culpar Rússia de tot el que passa", fent referència als intents per desestabilitzar Espanya a través de Catalunya. 

Per últim, Kapyrin ha deixat clar que el govern rus condemna els ciberatacs i ha reclamat "proves" dels països que acusen Rússia d'estar al darrere. "Sempre estem proposant que ens donin elements concrets per investigar o investigar-los junts", ha remarcat. "Doneu-nos proves d'aquests atacs i discutim-los a l'ONU", ha reptat.