El president de la República de Txetxènia, Ramzan Kadirov, un dels principals aliats del president rus, Vladímir Putin, ha assegurat aquest dissabte que les seves tropes han conquerit la ciutat de Severodonetsk. I segons el governador prorús de Lugansk, Denis Pushilin, les Forces Armades de la Federació de Rússia ja han començat a entrar a la ciutat.

Severodonetsk està situada a l'est d'Ucraïna i a la vora del riu Donets. Fa de capital administrativa de la província de Lugansk (est) per als fidels a Kíiv des de l'any 2014. En aquell moment, els rebels prorussos, amb el suport del Kremlin, es van revoltar i van apoderar-se de la ciutat de Lugansk. Així, van convertir la ciutat de Lugansk en el centre d'una república autoproclamada independent. 

Ucraïna desmenteix la captura de Severodonetsk

En canvi, el governador ucraïnès de la regió, Sergei Haidai, ha comunicat via Telegram que "els russos s'han replegat a les seves posicions anteriors". I ha afegit que "han patit pèrdues significatives", tot i que haurien aconseguit el control d'un hotel als afores de la ciutat.

La versió de l'Institute for the Study of War (ISW), un think thank americà especialitzat en qüestions bèl·liques, també s'oposa a la versió russa de l'ocupació de Severodonetsk. Doncs bé, l'ISW informa que les tropes russes es concentren a Severodonetsk per apoderar-se de la ciutat, però que encara no han aconseguit encerclar-la.

Ara bé, sí que és cert que estarien obtenint progressos en la presa de la ciutat. L'avenç de les forces russes en aquesta ciutat de l'est d'Ucraïna s'explica en gran part pel fet que Moscou ha concentrat forces, equipament i material extret de d'altres eixos de combat en aquest únic objectiu.

Així doncs, a Severodonetsk, apunta l’ISW, l'exèrcit ucraïnès s'enfronta al repte més greu des de l'aïllament de la planta d'acer d'Azovstal a Mariúpol. En aquest sentit, Kíiv podria patir una important derrota tàctica en els pròxims dies si cau Severodonetsk. Ara bé, que això passi, assenyalen des de l’ISW, no es pot donar per fet. I és que des de l'inici de la invasió, els militars ucraïnesos han demostrat una gran capacitat de resistència.

Rússia s'estaria emportant metall de la planta d'Azovstal

Les autoritats ucraïneses han notificat aquest dissabte que Rússia estaria carregant 3.000 tones de metall en un vaixell des del port de Mariúpol en direcció Rostov del Don, Rússia. Ho ha anunciat la comissionada de la Cambra Baixa ucraïnesa per als Drets Humans, Liudmila Denisova.

En un comunicat, Denisova assegura que les tropes russes estan carregant 3.000 tones de metall provinents de Mariúpol, ciutat sota domini rus i coneguda per la gran planta d'acer Azovstal. "Després del segrest de gra ucraïnès, els invasors han aconseguit eliminar el metall produït de Mariúpol. Per fer-ho, han minat part del port de la ciutat", ha afirmat. 

Així doncs, segons l'agència estatal de notícies russa TASS, un vaixell provinent de Rússia ha entrat al port marítim de Mariúpol per carregar 2.700 tones de metall amb l'objectiu d'arribar a Rostov del Don aquest dilluns.