El que semblava un últim intent decidit i sincer per negociar la investidura de Pedro Sánchez i un govern de coalició amb Unidas Podemos ha acabat sent una nova escenificació de la ruptura més que evident entre les dues formacions. La jornada anterior a la segona votació, que ha tingut punts de surrealisme, ha tingut constants girs de guió i jugades brutes. A poques hores que el Congrés dels Diputats torni a votar, tot sembla portar cap a la investidura fallida. Tot indica que Espanya es quedarà sense el seu primer govern de coalició des de la Segona República. Almenys les dues parts ja han deixat de ser tan optimistes; estan més situades en el retret a l'altre. Les posicions tan enrocades com sempre. Sembla que ja només queden els miracles. 

Dimarts a la tarda, després del naufragi de la primera votació, Pedro Sánchez va organitzar un conclau al mateix Congrés amb el seu nucli dur: la vicepresidenta Carmen Calvo i els ministres José Luis Ábalos i Maria Jesús Montero (la portaveu Adriana Lastra va haver d’abandonar abans per circumstàncies familiars). Després de més de tres hores, van assumir que havien de prendre la iniciativa i moure fitxa per fer una nova oferta. Calvo va trucar el cap negociador de Podemos, Pablo Echenique, i van quedar per reunir-se aquest dimecres al matí.

L'oferta ha arribat aquest matí, en una reunió que han mantingut Calvo i Echenique. I la vicepresidenta s'ha acabat aixecant de la taula de negociació al migdia. Des d'Unidas Podemos parlaven d'un simple "recés per dinar", però la realitat és que Calvo no ha acabat tornant a la taula. Era un ultimàtum del PSOE: o l'acceptaven o la rebutjaven, però d'aquí no es movien. Més tard, a la tarda, Pedro Sánchez ho ha comunicat a Pablo Iglesias en una trucada de telèfon. "Aquesta és la meva última paraula", li ha traslladat.

Què contenia aquesta última oferta? No s'ha conegut fins aquest dimecres al vespre, quan Moncloa ha filtrat el document: una Vicepresidència d’Afers Socials, el Ministeri d’Habitatge, el Ministeri de Sanitat i el Ministeri d’Igualtat. A més, també han adjuntat tota la sèrie de ministeris que han anat oferint fins aquest moment. Però fonts de Podemos repliquen que "des del PSOE mai no hi ha hagut una oferta que permetés desenvolupar les polítiques que estem plantejant", com ara apujar el salari mínim un altre cop, acabar amb la temporalitat o abaixar la factura de la llum. "El PSOE ofereix la caixa d'eines però buida", diuen. No volen entrar al Consell de Ministres "a qualsevol preu", insisteixen des de l'entorn d'Iglesias. 

Abans, però, el PSOE havia filtrat un altre document: les exigències que havia fet Unidas Podemos per formar un govern de coalició: una vicepresidència i cinc ministeris. Aquestes carteres serien una de Drets Socials, una de Justícia Fiscal, la de Treball, la de Ciència i la de Transició Energètica. "Les exigències de Podemos són inassumibles", asseguren des de l'entorn de Pedro Sánchez, que denuncia que "no s'han mogut d'aquestes". Demanen a l'altra banda de la taula de negociació que recapaciti.

La jornada també ha tingut el seu punt de surrealisme. A les vuit del vespre, Telecinco ha anunciat per a les nou de la nit una entrevista amb Pedro Sánchez, que segurament hagués suposat la ruptura definitiva. Però pocs minuts després la cadena ha esborrat la piulada on ho anunciava i Mediaset ha sortit a justificar-se.

Mediador Rufián

A última hora de la nit, quan ja tot estava trencat, ha aparegut un mediador: Gabriel Rufián. Segons han confirmat fonts del seu entorn, el portaveu dels republicans a Madrid ha trucat a José Luis ÁbalosPablo Iglesias i Alberto Garzón "per a demanar-los responsabilitat" en un últim intent per acostar posicions. Encara no se sap si haurà servit d'alguna cosa.

I ara què?

Ara per ara, amb tot el mal fet, les negociacions continuen totalment bloquejades i sense veure la llum al final del túnel. Malgrat tot, des de les dues parts asseguren que encara es pot salvar la situació, sempre i quan sigui l'altre el que es mogui. "Podemos hauria de rectificar i entrar en raó", diuen des de la Moncloa. "Unidas Podemos continua apostant per un govern de coalició i amb aquest objectiu porta intentant pactar amb el PSOE des de gairebé la nit electoral", replica l'entorn de Pablo Iglesias.

Segon debat

El discurs d’investidura de Pedro Sánchez, però també el posterior debat amb Pablo Iglesias, va causar estupefacció a Unidas Podemos. I també va generar molta decepció a les files independentistes, que va portar tant ERC com JxCat a votar-hi en contra. Va acabar de trencar alguns ponts. La incògnita és quin discurs i to adoptarà el presidenciable en el més breu debat d’aquest dijous al migdia. El ple començarà a les 13:30 amb la intervenció del candidat a la investidura (fallida?).