Els presos de JxCat que van sortir elegits a les últimes eleccions espanyoles del 28-A al Congrés han presentat aquest divendres la seva renúncia als escons que ostenten al Parlament de Catalunya.

La renúncia dels tres de Junts per Catalunya comportarà un reequilibri de forces a la cambra catalana. D'aquesta manera, l'independentisme recuperarà de nou la majoria que havia perdut arran de la suspensió per part del jutge Pablo Llarena dels parlamentaris presos. 

Segons ha informat JxCat, aquesta tarda s'han entrat al registre del Parlament les renúncies de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull. Les seves renúncies faran córrer la llista i al seu lloc entraran com a diputats el conseller Miquel Buch, Elena Fort i Josep Puig.

Aquests tres nous diputats per JxCat no tindran cap trava per exercir el seu vot, així que l'independentisme tindrà 68 vots efectius dels 70 diputats electes. Els dos restants són els vots del president a l'exili, Carles Puigdemont, i del conseller Toni Comín, ja que es van negar a delegar el seu vot, tal com sí que van fer el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva d'ERC.

Pel que fa l'exconsellera Laura Borràs està previst que registri la renúncia el proper dilluns i, al seu lloc, entrarà Glòria Freixa.

Escrits de reúncia

Rull i Turull han acompanyat la seva renúncia amb un escrit on s'acomiaden del Parlament. Rull recorda que és el diputat "amb més anys de servei de manera ininterrompuda" i assegura haver "viscut molt apassionadament la seva activitat parlamentària".

Turull s'acomiada amb "tristor" i amb un "enorme sentiment d'enyorança després de tants anys d'activitat parlamentaria". Tot i això, assegura que "no hi cap ni una unça de ressentiment ni de rancúnia cap a ningú". "Ha estat massa alt l'honor i tanta la feina feta que no deixaré desdibuixar-ho per episodis puntuals poc edificants que s'hagin pogut produir i que sempre i arreu es podrien trobar", explica.

 

 

Junqueras i Gómez del Moral també renuncien a l'escó

Els diputats d'ERC Oriol Junqueras i Gerard Gómez del Moral han entrat per registre aquest divendres la renúncia a l'acta de diputats del Parlament de Catalunya. Segons han explicat fonts del partit, la renúncia dels fins ara diputats serà efectiva a partir de dilluns i seran substituïts pels membres de la llista dels republicans Jose RodríguezNúria Picas en els propers dies.

Després de les eleccions espanyoles del 28-A, Junqueras i Gómez del Moral han estat escollits diputats al Congrés i està previst que prenguin possessió la setmana que ve com a electes de la cambra baixa.