L'exconseller i membre de Junts per Catalunya Josep Rull ha demanat a la ciutadania que confiï en Junts respecte a les negociacions amb el PSOE en el marc de la possible investidura de Pedro Sánchez i ha assegurat que la seva formació només subscriurà "un bon pacte". "Que la gent tingui confiança, si finalment Junts arriba a un pacte, quan el president Carles Puigdemont l'expliqui la gent entendrà que és un bon pacte; però si no ho és, no el farem", ha afirmat en declaracions als mitjans des de Perpinyà, on ha participat en la manifestació amb motiu de la Diada de la Catalunya Nord.

Rull ha defensat la "discreció i rigor" amb què el seu partit està negociant amb el PSOE, però ha evitat donar detalls sobre l'estat de les converses, després que la setmana acabés aquest divendres sense un acord entre ambdós partits, tal com es preveia inicialment. "Quan tinguem el pacte, si s'acaba produint, l'explicarem amb llums i taquígrafs; de moment, volem mantenir l'esquema de la discreció, el rigor i la seriositat", ha afirmat l'exconseller. 

D'altra banda, Rull ha reivindicat, amb motiu de la Diada de la Catalunya Nord, "la nació catalana amb plenitud" i ha recordat que aquest ha estat "un territori generós" amb els exiliats independentistes. També s'ha referit a la situació del català a la Catalunya del Nord i ha assegurat que si es reconegués la llengua catalana com a oficial a la Unió Europea representaria "una injecció d'oxigen, optimisme, confiança i esperança de primer ordre" per al català al territori.

Comín demana calma: "Quan les coses són a tocar, keep calm"

L'eurodiputat de Junts i exconseller Toni Comín, que també s'ha traslladat a Perpinyà aquest dissabte, ha fet una crida a la calma. "Quan les coses són a tocar, keep calm", ha afirmat, fent ús de l'expressió anglesa que demana "mantenir la calma". L'eurodiputat també ha defensat que cal ser "extremadament discrets" i ha recordat que les demandes de Junts les va exposar en una conferència "extremadament transparent" Carles Puigdemont.

Junts i el PSOE continuen negociant

La setmana començava amb una reunió a Brussel·les entre el president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, i el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, que feia pensar que l'acord entre ambdues formacions estava a tocar. Tanmateix, amb el pas dels dies, i malgrat que el PSOE ja fixava la investidura per a la setmana vinent, la imminència d'un acord s'ha anat refredant. Tot i que ERC sí que va tancar el passat dijous el pacte amb els socialistes, que inclou un traspàs del servei de Rodalies amb la creació d'una empresa de gestió mixta, la condonació d'un 20 % del deute del FLA, i el compromís d'aprovar la llei d'amnistia, Puigdemont no ha volgut precipitar-se i continua en converses amb el PSOE. 

Els principals obstacles que impedeixen a hores d'ara aquest pacte se centrarien en el perímetre que hauria d'incloure la llei d'amnistia. Tot i l'opacitat de les converses, diferents fonts apunten al cas Volhov, en el qual estaria implicat el responsable de l'Oficina d'expresident de Puigdemont, Josep Lluís Alay, i l'exresponsable de la Plataforma per les Seleccions Catalanes, Xavier Vinyals, a banda de David Madí i Xavier Vendrell