Catalunya no aplicarà les proves de la llei orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE). Així ho ha traslladat la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, al ministre d’Educació i Cultura en funcions, Íñigo Méndez de Vigo, en una reunió que han mantingut ambdós al Ministeri de Cultura a Madrid. Segons la consellera, el ministre està obert a “parlar el tema amb altres comunitats autònomes”, però no ha comunicat a Ruiz si hi hauria represàlies o mesures coercitives per intentar que la legislació s’implementés.

El ple del Congrés va aprovar la setmana passada una proposició de llei per derogar la LOMCE. La principal queixa de l’administració catalana és l’elaboració de rànquings educatius que el ministeri vol dur a terme, a partir de l’avaluació en les proves de primària i secundària. Segons Ruiz, l’avaluació ha de servir per “veure, orientar, diagnosticar i donar assoliment competencial” al currículum de l’alumne. És a dir, no per a “estigmatitzar-lo”, donant a conèixer quines són les qualificacions dels centres.

“Les proves han de ser útils, no públiques”, ha insistit la consellera en la seva compareixença. Aquest aprofitament passa per l’avaluació a través de competències i no a través de continguts o “estàndards d’aprenentatge de primària i secundària”, com ella mateixa ha exposat. “Som la comunitat que més temps porta avaluant” s’ha defensat, com a aval que el sistema educatiu català té un funcionament propi.

Per a Ruiz, la revàlida també seria una manera de condicionar l’alumne. “No podem condicionar el seu expedient”, ha dit Ruiz. Ensenyament defensa que l’aprenentatge és quelcom “acumulatiu” i els estudiants “no poden jugar-s’ho tot” en un examen, condicionant d'aquesta manera “si tenir el títol o no tenir-lo”. Actualment, si no es passa la prova, no s’obté.

Sobre les 43 famílies que han demanat l’escolarització en castellà, la consellera ha expressat que Ensenyament ha enviat una carta fent-los una oferta i oferint-los una matèria no lingüística en castellà. A aquests efectes, Ruiz també hauria adreçat el desacord al ministre en funcions, Méndez de Vigo.