Sense encara concretar xifres, el portaveu d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, ha declarat que seran "inflexibles perquè és un tema nuclear i transversal" preservar la llengua catalana en l'espai audiovisual. Així doncs, els republicans volen que la futura llei audiovisual estatal inclogui una quota per a les llengües cooficials de l’Estat. La gran incògnita és saber en quin percentatge estarien disposats a tancar un acord. Una resposta que tampoc ha donat aquest matí en una entrevista a Catalunya Ràdio.

"La quota la decidirà ERC"

Rufián es limita a una declaració d'intencions: "La negociació serà exclusivament amb ERC, i la quota la decidirà ERC". I ha afegit: "Tant de bo estiguéssim més acompanyats en aquesta lluita". Tot i que després ha matisat que la crítica amb segones no anava cap a Junts, sinó pels comuns i el mateix PSC a Catalunya. Sense respondre amb un sí o un no, Rufián ha fugit d'estudi quan la periodista Laura Rosel ha insistit amb si aquest aspecte pot acabar fent trontollar els pressupostos de la Moncloa i ha seguit amb el discurs inicial: "És un tema nuclear". A més, assegura que si no dona la dada percentual és perquè, precisament ara, estan en converses amb el govern espanyol: "El PSOE no fa, sinó que se l'obliga a fer" i ha explicat que la vicepresidenta Nadia Calviño, responsable de la llei de l'audiovisual, no ha participat en les reunions: "Representa la part més dretana de la Moncloa". 

"L'acord amb el PSOE no ha estat per aprovar els pressupostos; ha estat per no presentar una esmena a la totalitat". Amb aquest avís, Rufián alerta que encara s'ha d'acabar de lligar tot. Malgrat reiterar que no pensa entrar en el xoc dialèctic i públic amb el secretari general Junts, Jordi Sànchez, sí que llança un missatge cap a aquesta formació: "Em sobta que Junts es mostri disposat a parlar amb el PSOE pels pressupostos i es negui a parlar-hi per un conflicte polític". És l'única referència que ha fet del seu soci al Govern, però també és cert que el missatge ja l'havia reiterat anteriorment. El que manifesta és que el projecte de pressupostos de l'Estat torna a posar en evidència les grans diferències que hi ha entre els partits independentistes. "Tinc la certesa que Catalunya és molt més que una discussió entre Esquerra i Junts. No hi entraré", reitera. 

"La resposta a no negociar és el silenci o un tuit"

I sense assenyalar amb el dit a ningú, Rufián defensa que el projecte d'Esquerra és l'única alternativa: "A qui digui que negociar no val res o que això és inútil, nosaltres sempre li preguntem el mateix: quina és l'alternativa? I normalment sempre trobo com a resposta el silenci o un tuit. Està bé fer tuits, jo de tant en tant també en faig, però no és la solució". I ho remata: "ERC és l'única força a Catalunya que pot trencar blocs".

Les declaracions de Rufián han estat l'entremès previ al debat a la totalitat dels pressupostos de l'Estat al Congrés. I com ja ha avançat aquest diari, ho fa amb una dada si més no simptomàtica damunt la taula: de gener a octubre, durant els primers deu mesos de l'any, l'Estat només ha executat "al voltant del 30%" de les inversions previstes per a Catalunya en els comptes del 2021. No obstant això el PSOE assegura que forma part dels efectes de la pandèmia. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va assegurar en la seva darrera compareixença al Senat que el percentatge és similar al d'execució de les inversions de la Generalitat, que ha situat en el 32%.

Fotografia de portada: imatge de recurs de Gabriel Rufián a les portes del Congrés atenent els mitjans de comunicació