El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, creu que l'actual context de pandèmia pel coronavirus no és temps de parlar "d'autodeterminació" o de la taula de diàleg entre els governs central i català, però avisa que no penen "renunciar" ni "pospoposar objectius". Així ho assegura en una entrevista que publica aquest dissabte el diari El País, on avança que la seva formació és partidària d'abstenir-se en el debat parlamentari sobre la pròrroga del confinament.

Per Rufián, amb la pandèmia "tot ha canviat" i, encara que vol deixar clar que ERC no renuncia als seus objectius inicials, creu ara els seus dirigents intenten "ser útils". "Jo m'imagino si algú em veu ara mateix demanar l'autodeterminació a la tele, igual té la temptació de tirar-me el comandament a distància", continua. 

El dirigent republicà subratlla que a hores d'ara cal una "oposició constructiva", de manera que en el debat parlamentari sobre la pròrroga del confinament, la seva formació tindrà una "posició clara". "Però de moment -adelanta- ens decantem per l'abstenció en les pròrrogues de l'estat d'alarma i donar suport a les mesures econòmiques i socials".

Davant la proposta llançada pel govern Espanyol de reeditar un "Pacte de la Moncloa" per afrontar les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia, Rufián indica: "Nosaltres no culparem a ningú per aquest virus, no hi ha ningú en un despatx pensant com perjudicar la gent, aquí tothom vol encertar"

Oposició constructiva i obert als pressupostos

Per això, assegura, a ERC estan disposats "a parlar de tot, però aquest Govern necessita una oposició constructiva", al temps que subratlla que l'estratègia actual del PP fa que sigui "més important que mai" parlar amb els republicans. Rufián diu que la seva "percepció" i la seva "informació" apunten que "la majoria que va investir Pedro Sánchez segueix vigent". "L'esperit dels 180 diputats de la moció de censura continua", subratlla.

"Som molt conscients -continua- que si aquesta crisi l'haguessin gestionat PP, Ciutadans i Vox, la gent estaria rebent per Glovo banderes d'Espanya. I ja està". Per això, Rufián diu que, en aquesta situació, el seu partit faria "un flac favor a la gent" si comencés "amb misèries partidistes", de manera que argumenta que, si bé "tots els pactes assolits" amb el PSOE per a la investidura "s'han de respectar", també podria creure que són "extraterrestres" si "a la meitat d'una pandèmia" reclamen: "o demà ens reunim a La Moncloa per parlar o aquí tot s'acaba ".

"Significa que renunciem a això?. Evidentment, no, tard o d'hora caldrà retornar a fer política. Intentarem posar-hi sentit comú, pragmatisme i ja hi haurà temps per parlar cada un la seva. Estem centrats en intentar pal·liar els efectes de la crisi econòmica que vindrà després de la sanitària", explica el dirigent republicà. La pandèmia, afegeix Rufián, ho ha canviat "tot", també les circumstàncies socials en què es negociaven els nous pressupostos generals de l'Estat, per la qual cosa s'ha de "parlar i entendre més que mai".

En qualsevol cas, avança el portaveu, el suport als Pressupostos passarà per "parlar d'una renda mínima garantida, d'un impost a les grans fortunes i d'aturar el rellotge de l'atur més que d'altres coses".

No comparteix "en absolut" l'"Espanya ens mata"

Per altra banda, Rufián eludeix polemitzar amb el president de la Generalitat, Quim Torra, sobre la gestió en les residències de gent gran feta per una conselleria en mans d'ERC i assegura: "Respectem l'espai convergent". "Una coalició de Govern -diu- comporta enormes dificultats. Tant en Salut com en Treball s'hi estan deixant la pell".

Tampoc aprofundeix en si el govern català es va equivocar en impedir que l'Exèrcit ajudés a desinfectar les residències i diu sumar-se "al pragmatisme de Govern". "Ara, demanem que tot aquest tuf de naftalina patrioter no s'imposi", reclama Rufián, qui es refereix amb això al fet que "cada dia hi hagi quatre senyors explicant això com si fos una guerra". "Evidentment falten mans i no criticaré si l'Exèrcit desinfecta", diu.

El portaveu republicà repudia, igualment, el discurs d'"Espanya ens mata" d'alguns polítics independentistes catalans, que "no comparteix en absolut" i que li sembla "nefast".