El diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián ha qualificat com una "absoluta barbaritat" el procés judicial obert als polítics independentistes que són actualment a la presó i ha afirmat: "No esperem absolutament res ni de l'Estat, ni dels seus jutges, ni del PP, PSOE, Podemos i Ciutadans".

Rufián ha fet aquestes declaracions als mitjans de comunicació de Pamplona després de participar en una concentració en suport als condemnats pel cas Altsasu.

El diputat d'ERC ha explicat que ha anat a la capital navarresa "en representació de part del poble de Catalunya" per mostrar la solidaritat amb "els set segrestats per part de l'Estat espanyol d'Altsasu". En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que "veurem els seus escarcellers de toga i escó asseguts algun dia en un tribunal de drets humans".

"Tant Euskal Herria com Catalunya són l'única amenaça al règim del 78 i a aquesta gent d'aquí els han robat set xavals, però mai no els robaran la dignitat", ha afegit.

Rufián, que ha evitat parlar sobre el suport o no d'ERC als pressupostos generals de l'Estat, ha opinat que el procés judicial als polítics independentistes "forma part de la batalla" i ha destacat que "Oriol Junqueras i companyia estan absolutament determinats a plantar cara i són molt conscients del que tenen davant, que és un Estat venjatiu".

"Ells diuen una vegada i una altra que ho tornarien a fer", ha continuat Rufián, que ha destacat que "el que van fer és canalitzar l'anhel del 80% de la població de Catalunya, que és votar." "Parlem de nou persones que són a la presó simplement per haver votat, em sembla una absoluta barbaritat i no esperem absolutament res ni de l'Estat, ni dels seus jutges, ni del PP, PSOE, Podemos i Ciutadans", ha remarcat.

Debat sobre el cas Altsasu

Els diputats d'ERC al Congrés dels Diputats Gabriel Rufián i Joan Tardà han participat en unes jornades de reflexió i debat sobre el cas d'Altsasu, que té lloc aquest cap de setmana a Pamplona.

Abans, Rufián i Tardà i també el vicepresident de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras, el vicesecretari general d'organització d'ERC, Isaac Peraire, i el col·laborador d'Oriol Junqueras Sergi Sol​ han participat en la concentració a la plaça del Castillo, on s'ha muntat una cel·la per donar suport als encausats, alguns d'ells empresonats des de fa dos anys.

El vespre ha acabat amb una trobada dels republicans amb familiars dels joves d’Altsasu. "La nostra solidaritat és la seva. Seguim la lluita fraternal", ha piulat Peraire després de la reunió.

Aquest diumenge, els polítics republicans aniran Sant Sebastià, on es farà una consulta sobre el dret a decidir organitzada per la plataforma ciutadana Gure Esku Dago.