El líder dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, ha entrat aquest dijous en la campanya de les municipals i europees i ha llençat un missatge clar als socialistes. Després que els republicans hagin dinamitat la candidatura de Miquel Iceta com a president del Senat en una votació al Parlament, Rufián ha volgut enviar un avís de cara a la nova legislatura, que comença el dia 21 de maig. "Amb Esquerra es podrà parlar, però no se li podrà fer xantatge", ha defensat.

En un míting a Terrassa, Rufián ha carregat contra el candidat del PSOE al Parlament i ministre en funcions, Josep Borrell, que ha acusat l'independentisme de "totalitarisme" i també contra Iceta, que els ha retret falta de cortesia parlamentaria. En aquest sentit, els ha retret la violència de l'1-O, el 155 i no mirar els familiars dels presos al Parlament i ha defensat: "nosaltres no us demanem cortesia, us demanem humanitat".

A més, Rufián ha aprofitat el míting a Terrassa, feu socialista i on el PSC ha guanyat totes les eleccions municipals en democràcia, per fer una crida als votants que el voten "amb el nas tapat" i ha insistit que si defensen la llibertat i la democràcia, votin ERC perquè "sou dels nostres".

En el míting també hi ha participat la número dos dels republicans a Europa, Diana Riba, que ha avisat que "la repressió no ha acabat i no acabarà" i ha demanat que Oriol Junqueras, número u de la candidatura, guanyi les eleccions del proper 26 de maig perquè "aquells que volen que Junqueras es podreixi dos anys a la presó" el vegin entrar al Congrés i al Parlament Europeu.