“Si no hi ha mesa, no hi ha legislatura”. Aquest és el missatge que ha volgut traslladar el portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, al candidat a la investidura, Pedro Sánchez. Durant la seva intervenció aquest dissabte davant la cambra, el dirigent republicà ha advertit els socialistes que aquest cop no acceptaran “estafes”. Malgrat tot, ha defensat que aquesta és la millor alternativa possible. Fins i tot aferrant-se en una carta d’Oriol Junqueras des de Lledoners, tot i el “cop d’estat de llibre” de la Junta Electoral Central.

El cap de files d’Esquerra a Madrid ha assegurat que no li tremolarà el pols si Pedro Sánchez els està venent gat per llebre. “Com fem perquè el PSOE compleixi? Seré molt clar: si no hi ha mesa, no hi ha legislatura”, ha assegurat. I ha continuat: “Si aquesta vegada el poble de Catalunya torna a ser estafat, si aquesta mesa de diàleg no es compleix, no s’estarà estafant un partit; s’estarà estafant el poble de Catalunya”. Tot i així, ha recordat que el seu compromís electoral era asseure’s i fer asseure el govern espanyol a una mesa de negociació.

El portaveu republicà ha arrencat la seva intervenció llegint paraules d’Oriol Junqueras des de la cel·la 47 de la presó de Lledoners, assegurant que estan “sempre disposats a dialogar, independentment que estem o no a la presó”. En aquest sentit, el líder d’ERC ha continuat: “No fer-ho seria trair-nos a nosaltres mateixos. Dialoguem”.

Abans de llegir la carta de Junqueras, Rufián ha denunciat justament la inhabilitació decretada per la Junta Electoral Central un dia abans, tant de Junqueras com del president Quim Torra. Ha criticat que “un òrgan administratiu, fora de període electoral, s’extralimiti d’aquesta manera”. En aquesta línia, ha assegurat que “no només és una salvatjada, sinó un cop d’estat de llibre”. D’aquest “cop d’estat” n’ha responsabilitzat el PP de Pablo Casado, que ja coneixia l’acord de la JEC una hora abans que es fes públic. Tot i així, els ha deixat clar que “no tombaran 89 anys d’història inequívocament antifeixista”.

Rufián ha retret a Sánchez tota la seva hemeroteca, repleta de declaracions contradictòries i canviants en relació al conflicte a Catalunya. “Què creu que ha passat perquè passi de presumir en prime time de poder utilitzar la Fiscalia per acabar parlant de política?”, li ha preguntat. “Aquesta gent. La por a aquesta gent. L’acomplexament davant d’aquesta gent”, ha respost assenyalant cap a la bancada de la dreta. Ho ha arreglat al final: “Jo fa molt temps que prefereixo males hemeroteques a deixar de ser útil. Benvinguts al diàleg, benvinguts a la política”.

“El que no va unir l’afecte ho ha unit l’espant”, ha sostingut Gabriel Rufián, que ha defensat la mesa de diàleg com “un instrument dels dos partits guanyadors al servei del diàleg”. En aquest sentit, ha conclòs: “És de llarg millor que el que tenim, però no és ni de bon tros el que volem”. És, en definitiva, un primer pas. “La música que arriba sona bé, és diferent”.