El portaveu d'ERC en el Congrés, Gabriel Rufián, ha avisat al Felip VI de què, igual que no va donar resultat amb Iñaki Urdangarin, ara, davant de la situació que viu Joan Carles I, tampoc no n'hi haurà prou amb intentar treure "la poma podrida del cistell" i ha afegit que el "mínim que hauria de fer el rei emèrit" és presentar-se voluntàriament davant del jutjat per declarar per les presumptes irregularitats vinculades a les obres de l'AVE a La Meca.

"Els sortirà malament aquesta operació, que ja ens sona a tots, d'intentar desvincular la poma podrida del cistell", ha assegurat Rufià en una entrevista concedida a Europa Press, en la qual fa extensiva aquest advertiment al govern de Pedro Sánchez.

urdangarin juan carlos gtres

Iñaki Urdangarín, Cristina de Borbón i Joan Carles I. Foto: Gtres

El precedent d'Urdangarín

Rufián considera que Zarzuela intenta fer amb Juan Carlos de Borbón el que en el seu moment va fer amb el seu gendre, l'espòs de la infanta Cristina. "Tothom recorda com en el seu moment el dolent era Urdangarin" i es presentava com a víctimes al "pobre Juan Carlos i al pobre Felipe", rememora.

"Ara, de sobte, el dolent és Juan Carlos quan s'ha publicat en la premsa internacional que Felipe sabia dels negocis del seu pare, sobretot dels xiringuitos que tenia a Panamà," afegeix, amb referència a la Fundació Lucum.

Presentar-se davant del jutge

Per al portaveu d'ERC, la Monarquia és "un problema endèmic que tard o d'hora caldrà afrontar" i intentar sortir al pas que tot el que està passant traient al Rei emèrit de la Zarzuela no servirà de gaire.

"Que aquest senyor canviï de pis o de casa no deixa de ser una operació de maquillatge; el mínim seria que es presentés davant d'un jutge i si no ho fa aquí ho acabarà fent en un altre país", augura.

A més, insisteix en la necessitat que el Congrés obri una investigació parlamentària sobre aquesta qüestió, encara que assumeix que de moment no serà així pel vet del PSOE. "Seria de primer de democràcia", addueix, abans d'advertir que "a l'esquerra cada vegada li surt menys gratis vetar investigacions d'aquest tipus".