“No venim amb la intenció de bloquejar absolutament res”. Amb aquesta declaració d’intencions ha sortit Gabriel Rufián després de reunir-se aquest dijous amb la portaveu socialista Adriana Lastra en la ronda de contactes per la investidura. El cap de files dels republicans a Madrid ha suggerit que estan disposats a facilitar-la, però ha avisat que no donaran “xecs en blanc” a Pedro Sánchez. No ha aclarit el sentit del seu vot encara, perquè no n'han parlat, però no ha tancat la porta a l'abstenció: “Diàleg, diàleg i diàleg, i veurem”.

Després de reunir-se durant més d’una hora, Gabriel Rufián n’ha sortit satisfet, perquè és “positiu” que les dues formacions parlin i es reconeguin mútuament “per a sortir del bucle pervers de repressió i amenaces”. S’ha alegrat de “parlar amb el PSOE de Lastra i no amb el de García Page, Lambán o Borrell”. I ha resumit la trobada: “El que hi ha és un primer pas per a continuar dialogant”.

Entrant en el contingut de la trobada, si bé s’ha mostrat disposat a facilitar la investidura, el dirigent republicà ha advertit que “el no bloqueig no significa donar un xec en blanc a Pedro Sánchez”. Li ha demanat que “sigui valent” i “no s’aixequi de la taula de diàleg” per manifestacions com la de la plaça de Colón.

Ha justificat que és massa d’hora per prendre decisions: “Cada dia passen coses. Per exemple, és important el que passi dissabte, si Ada Colau accepta vots d’un senyor que va deportar 10.000 persones a França grinyola una miqueta”.

En aquest sentit, ha plantejat novament una taula de diàleg que “aglutini totes les sensibilitats polítiques que hi ha a Catalunya”. I ha afegit: “Qui cregui que amb una sentència de 15 anys a Junqueras desapareixerem s’equivoca. Com també s’equivoca qui negui que a Catalunya hi ha moltes sensibilitats”.

Rufián ha negat les línies vermelles, perquè són “sogues al coll”, però ha recordat que el reconeixement passa per acceptar l’altra part i les propostes que faci, com el referèndum. “La nostra proposta és el referèndum. Esperem contrapropostes i no amenaces”, ha sintetitzat.

En qualsevol cas, ha rebutjat la possibilitat d'una repetició de les eleccions generals. “No serem responsables que el feixisme governi en aquest país, que serien unes segones eleccions generals”, ha dit.

Dard a Podemos

Per altra banda, Rufián ha tingut dards per a Unidas Podemos, a qui ha demanat que facin una reflexió interna. “Els resultats electorals no donen per a demanar ministeris sinó per a demanar explicacions internes”, ha assegurat. I ha insistit: “No està legitimat per demanar ministeri i tampoc no sé si li convé”. Amb els resultats del 28-A sobre la taula, ha assenyalat que “Pedro Sánchez va guanyar de forma inequívoca”.