La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha apel·lat a la "responsabilitat" del president de la Generalitat, Quim Torra, perquè faci ús de la facultat de convocar eleccions i no ho deixi "a les mans" del Tribunal Suprem (TS) si acaba sent inhabilitat. En un acte telemàtic de presentació del llibre Tornarem a vèncer, Rovira ha dit que ERC no vol un Govern "interí" sinó que ha de ser "fort" per resoldre la crisi, i amb un "programa".

"Demanem a tothom que se'ns expliqui com es resol l'interinatge i la provisionalitat que el país no es mereix", ha manifestat. La republicana ha dit que l'independentisme ha de trobar una resposta "acordada", que "falten hores" per assolir aquest pacte i que ERC "no s'aixecarà de la taula".

La resposta d'ERC a la inhabilitació del president

"No fer res i deixar l'agenda política, el tempo i la facultat de convocar eleccions al Suprem, no ens sembla una opció. Proposem respondre políticament i acordar una data electoral per decidir nosaltres quan anem a eleccions", ha insistit. Per això, Rovira ha dit que l'independentisme ha de poder "superar els debats interns", deixar al marge l'electoralisme i el partidisme i consensuar una estratègia.

La secretària general d'ERC ha advertit del que poden suposar sis mesos de Govern "en funcions". Ha parlat d'un lideratge i unes facultats "limitades", un executiu que no pugui impulsar decrets legislatius, sense president i que no pugui "resoldre la crisi". "Volem tot el contrari, un govern fort i cohesionat amb un programa de Govern", ha assegurat.  Ha destacat que ERC prefereix treballar en una nova coalició de Govern enlloc de mirar com s'"aguanta" un govern provisional per gestionar amb "limitacions" els reptes econòmics i socials "brutals".
 

Els escenaris electorals

Aquest dilluns la secretària adjunta d'Esquerra, Marta Vilalta, ja anunciava la resposta consensuada del partit per fer front a la imminent inhabilitació del president de la GeneralitatQuim Torra. "ERC proposa respondre amb unes eleccions abans que inhabilitin Torra per donar veu i vot a la ciutadania. Siguem nosaltres proactius, controlem els tempos i evitem al màxim la provisionalitat", ha reivindicat.

Marta vilalta seu ERC - Marc Puig

La secretària adjunta d'ERC, Marta Vilalta. / Marc Puig

"Hi haurà eleccions segur quan el Tribunal Suprem faci efectiva la inhabilitació", ha justificat Vilalta apuntant que el "dilema no és si eleccions sí, o eleccions no". "La qüestió és en quines condicions hi arribem el Govern i l'independentisme en general", ha assegurat. "Si hi ha inhabilitació, estarem abocats a les eleccions", ha comentat plantejant dos possibles escenaris: convocar eleccions abans de la inhabilitació o "no fer res". 

 

Imatge principal: La secretària general d'ERC, Marta Rovira, en la presentació telemàtica del llibre 'Tornarem a vèncer'. / ACN