“És impossible pactar amb el partit socialista, i més en la tessitura on s’han situat”. Amb aquesta duresa s’ha expressat la número 2 per Barcelona a les eleccions del 21 de desembre, Marta Rovira, en una entrevista a RAC1 on, per altra banda, ha assegurat que sí que podrà pactar amb Junts per Catalunya (JuntsXCat) o la CUP, ja que al cap i a la fi “vam començar el procés junts”.

Rovira ha assegurat que la seva prioritat és aturar l’article 155 i recuperar i restaurar les institucions catalanes. Seguidament ha continuat carregant contra el socialisme: “El PSC no defensa l’espai del socialisme democràtic perquè dona suport al 155”. Abans de tancar el tema, ha sentenciat que si Miquel Iceta “es posa al costat de Cs i el PP, serà molt difícil construir ponts”.

Rovira també ha dedicat unes paraules al vicepresident Oriol Junqueras, empresonat des del 2 de novembre, i ha recordat que no només se’l perjudica a ell, sinó que també es perjudica el dret dels ciutadans “perquè no poden escoltar les propostes dels seus líders”. D’altra banda ha indicat que si Junqueras guanyés les eleccions legalment podria ser investit com a presidenciable, i que escollint-lo podria ser físicament al ple d’investidura i seria més fàcil treure’l de la presó.

La candidata també ha parlat de l’endemà de les eleccions en cas que el seu partit sigui el vencedor: “El primer que farem quan tinguem un Govern fort serà tornar a obrir les delegacions de la Generalitat a l’exterior”, també ha exposat que s’intentarà obrir un diàleg amb el govern espanyol per traslladar-li el mandat dels electors.

Posteriorment, en una roda de premsa a l’ACN, Rovira ha assegurat que si governen els republicans adaptaran el desplegament de la república catalana a “la força del mandat democràtic” obtingut a les urnes, però també a la “reacció de l’Estat”. “El procés democràtic hauria de seguir amb una sèrie de lliçons que portem apreses”, ha reblat.

Rovira ha insistit que la voluntat de l’executiu serà establir un diàleg amb l’Estat de manera bilateral per dur a terme el desplegament de la República. “El 22-D, quan tinguem un Govern fort i constituït, el que farem serà comunicar al govern espanyol els resultats i notificar-li el programa amb què ens hem presentat. Ara no ens lligarem de mans i peus. No posarem terminis fins que no comenci el diàleg”, ha assegurat.

També l’endemà dels comicis, des del Govern s’enviarà “un equip de gent que ja s’està preparant” per comunicar a les cancelleries europees els resultats i com s’interpreten.

A Rac-1, Rovira també s'ha referit a la decisió de no presentar-se com a un sol bloc independentista a les eleccions del 21-D, la candidata d’Esquerra ha explicat que van considerar que com més partits independentistes es presentessin als comicis, més oportunitats tenien de guanyar. “La transversalitat de l’independentisme rendia més si ens presentàvem per separat”.

Finalment, Marta Rovira ha ratificat les declaracions que va fer en aquesta mateixa emissora, on va assegurar que el govern espanyol havia amenaçat amb morts al carrer dient que “no va ser un error parlar d’aquest tema, és més, interpel·lo que les fonts ho expliquin, ja que molta gent m’ha donat la raó”. Abans d’acomiadar-se, ha subratllat que els d’ERC sempre se’ls trobarà en una taula preparats per parlar perquè “abans que independentistes som demòcrates i pacifistes”.