Sis mesos després, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha reaparegut al consell nacional del partit que ha celebrat aquest dissabte a Barcelona, i ho ha fet per fer una crida al "republicanisme" a arribar a "grans consensos" perquè "el país avanci". Tot i que Rovira ha intervingut múltiples vegades en reunions del partit a porta tancada d'ençà que està a l'exili a Ginebra, aquesta ha estat la primera vegada que ho ha fet davant la premsa. 

"Avui el republicanisme cal que s’assegui i parli. Cal consensuar i arribar a grans acords perquè el país avanci", ha defensat la líder republicana, al que ha afegit que "l’independentisme només ha avançat amb grans consensos". Tot i això, Rovira ha matisat que "consensuar no significa uniformar, significa arribar a grans acords per avançar".

En aquest sentit, Rovira també ha volgut posar en valor el paper de l'1-O, al que ha qualificat de "punt de partida" i de "no retorn", i ha assegurat que és un dels exemples més clars que els grans acords fan avançar. 

"Va ser possible gràcies al consens entre actors polítics i moviments socials, per la complicitat entre institucions democràtiques i ciutadania, per la coherència entre els mandats democràtics i al moviment popular", ha sentenciat.

La secretària general del partit, que ha estat fortament ovacionada, també ha aprofitat la seva intervenció per fer una crítica a l'actitud repressiva de l'estat espanyol i ha denunciat que en el judici "s'encausarà l'independentisme" però també "la nostra llibertat d'expressió i els nostres drets civils i polítics". Per això, ha demanat plantar cara i explicar al món el que està passant a Catalunya.

"Hem de deixar clar que fer un referèndum no és cap delicte. En cap estat democràtic del món pot ser un delicte", ha defensat. 

El consell nacional d'ERC celebrat aquest dissabte a Barcelona ha servit per presentar la nova proposta estratègica dels republicans i també per avalar la remodelació de l'executiva del partit presentada el passat dilluns.