La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha demanat una resposta aglutinadora, que "no resti", si el Tribunal Suprem (TS) inhabilita el president de la Generalitat, Quim Torra, per no haver despenjat a temps una pancarta a favor dels presos en període electoral.

"No volem caminar pel camí que resta, que simplifica, que homogeneïtza, que fa que només parlem de nosaltres mateixos constantment. Volem transitar conjuntament amb tots els independentistes, els demòcrates i els sobiranistes disposats a lluitar per la llibertat, la prosperitat i el progrés", ha ressaltat Rovira en una videoconferència des de Suïssa on està exiliada, durant l'acte organitzat per ERC per la Diada.

president quim torra llaços grocs parlament de catalunya - Carles Palacio
Quim Torra amb llaços grocs al Parlament / Carlos Palacio

Pendents del 17 de setembre

El pròxim 17 de setembre, el TS estudiarà en una vista el recurs del president català contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que el va condemnar a un any i mig d'inhabilitació per desobeir l'ordre de la Junta Electoral Central de retirar els llaços grocs dels edificis públics abans de les eleccions generals del 28-A.

Precisament, la possible ratificació de la sentència és un dels principals focus de conflicte entre els dos socis de Govern, JxCat i ERC, durant els últims mesos. Els republicans aposten per convocar eleccions per evitar que el TS determini la data dels comicis, mentre que Torra s'ha oposat.

Des del punt de vista de Rovira, si el TS inhabilita a Torra serà "un nou cop de la repressió política", ja que aquest tribunal "actua arbitràriament" i sense respectar els drets dels independentistes.

"I aquí ens han de trobar amb actitud de combat i lluita, ens han de trobar en aquesta cruïlla agafant un camí molt clar, que inverteixi en el futur i ens permeti acordar com avancem", ha manifestat Rovira en unes declaracions que recull EFE.

Davant aquesta situació Rovira ha ressaltat que han de posar en pràctica les lliçons que han après a l'exili i la presó. "Després dels aprenentatges que hem viscut, hem de ser molts i moltes més per ser imbatibles, i hem d'estar molt més ben preparats. Contra més repressió política, més fort ha de ser el nostre projecte i les múltiples lluites compartides", ha assenyalat. 

En un altre context, també ha afegit l'actual pandèmia global desencadenada pel coronaviurs deixa grans reptes que volen assumir amb responsabilitat. "Cal una agenda política ambiciosa davant d'aquests reptes que ens deixa la pandèmia global. Volem entomar els reptes amb responsabilitats i en positiu, posar al servei del país els instruments i les solucions per sortir de les múltiples crisis", ha defensat.

Conjugar la lluita per la independència amb la de la pandèmia

També s'ha referit a l'actual situació marcada per la crisi sanitària i econòmica, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que ha exposat que la defensa del projecte independentista és compatible amb la gestió diligent de la crisi generada pel coronavirus. A més, ha assegurat que amb una "república catalana" es podrien defensar millor els serveis socials, l'economia productiva i la cultura.

"Per això val la pena la independència de Catalunya. Volem tota la llibertat per tenir tota la responsabilitat, aquest país no és menor d'edat, és major d'edat", ha apuntat el vicepresident, que també ha participat en l'acte.

La trobada l'ha inaugurat el líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, que ha acusat l'Estat de no tenir "cap altre argument que la repressió" davant l'independentisme. Això, ha valorat, "demostra la seva debilitat de fons". Ara bé, també deixa entreveure la "crueltat" de l'Estat, cosa que "estimula i carrega de raons" els partidaris de la independència.

D'altra banda, també ha retret a la Unió Europea que no surti a "defensar la democràcia" en territoris com Hongria o Catalunya, de la mateixa manera que ho fa en el cas de Bielorússia.