La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha insistit que una llei d'amnistia no va de persones en concret, sinó del fet que s'amnistien fets anteriorment considerats delictius. "Ho prohibeix l'ordenament jurídic. Si volem una llei no impugnada fàcilment hem de ser molt curosos", ha assegurat en una entrevista a RTVE. Preguntada sobre si considera que el fet que ella mateixa es pugui beneficar d'aquesta amnistia planteja un conflicte d'interessos perquè participi en les negociacions, la secretaria general d'ERC ha respost: "No he fet mai res per mi en els dotze anys que faig política. Jo podria quedar fora de la llei d’amnistia i dormiria tranquil·la si inclogués els altres centenars de casos afectats per la repressió". 

🔴 Negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Última hora dels acords

Rovira sosté que el possible acord entre el PSOE i Junts sobre l'amnistia no inclourà grans canvis respecte a la d'ERC. "Ja hi ha una proposta prèvia acordada entre tots. No arribarem a una conclusió tan diferent", ha afirmat. També ha admès que hagués estat "més ideal i més oportú" que Junts i ERC negociessin conjuntament o es coordinessin per aconseguir objectius compartits. Ja que, segons ha recordat, "no es tracta de 7 vots sinó de 14", fent referència als diputats que sumen Junts i ERC al Congrés després de les eleccions del 23-J. "La situació no és gens ideal. Ens porta a una situació no de cooperació sinó de competència", ha afegit.

En tot cas, ha apuntat que en el futur, a l'hora de construir aquesta llei d'amnistia, cal que no es deixin forats que permetin la judicialització de nou del moviment independentista, per exemple, amb falses acusacions. "Hem estat estudiant com cobrir aquestes falses acusacions", ha remarcat. 

Respecte al pacte del seu partit amb els socialistes, ha lamentat no haver arribat més lluny en matèria de finançament. Tanmateix, ha reivindicat l'acord pel traspàs de Rodalies i ha demanat temps per aplicar-lo abans de criticar. "Només hi veiem pegues i hi ha un acompanyament ultranegatiu", ha lamentat, i ha conclòs: "És fins on hem pogut arribar i estem satisfets".  

El futur de Marta Rovira

Sobre si té previst tornar a Catalunya en cas de ser beneficada per l'amnistia, Rovira ha respost que ho valorarà amb la seva família quan sigui "tangible". I ha afegit que, de moment, no ho és. "La llei d'amnistia no està aprovada. Quan arribi la llei haurem de fer una assemblea democràtica a casa, perquè ho vam deixar tot fa sis anys. I ara crec que haurem de seure els tres i poder decidir, si tornem, què deixarem enrere, perquè ens ha costat trobar feina i adaptar-nos. I ara estem molt bé", ha explicat.