La secretària general d'ERC amb funcions de presidenta, Marta Rovira, i el president del Govern en funcions, Pere Aragonès, també han signat el manifest d'ERC que demana una "renovació de la cúpula" del partit. També ho ha fet la consellera d'Economia, Natàlia Mas Guix, que s'afegeix així als més de 740 militants que han firmat el text. El text reclama conduir el partit cap a un model "més coral i col·lectiu, transparent i amb més participació de la base". També l'ha signat el president del grup parlamentari, Josep Maria Jové. I té el suport de la vicepresidenta, Laura Vilagrà; del viceconseller, Sergi Sabrià, i de tots els consellers i conselleres del Govern amb carnet del partit, tret d'Anna Simó i Joan Ignasi Elena. Fins aquest dimecres a les 11.30 h del matí, hi havia 750 firmes, una xifra que va en augment. 

Junqueras: "Dins del partit no hi sobra ningú"

Per la seva banda, l'expresident d'ERC, Oriol Junqueras, ha defensat aquest dimecres que dins del partit "no hi sobra ningú" i ha definit com a amics seus els signants del manifest intern que demanava dur a terme una renovació general de la cúpula. En una entrevista a RAC1, ha assegurat sentir-se interpel·lat en part pel manifest, tot i que creu que l'important és que el conjunt de la militància se senti interpel·lada pel seu contingut.

"La gent que signa aquest manifest, tots ells amics meus, hem fet moltes coses plegats. Coses extraordinàries, fins i tot un referèndum com el de l'1-O. Són amics meus. Vull que tots tinguin un paper rellevant, que tots ajudin. No hi sobra ningú", ha sostingut. En preguntar-li pel paper de la secretària general d'ERC amb funcions de presidenta, Marta Rovira, ha assegurat que és amiga seva, que l'estima i admira molt i que se sent orgullós de la feina que ha fet, sobretot "en l'àmbit de la lluita antirepressiva".

A ERC "hi falta gent"

Segons Junqueras, a ERC hi continua faltant gent perquè "el camí és el de sumar, incloure, acollir i ser generós, no el d'excloure ni apartar". Així, s'ha mostrat obert a treballar per sumar com, a parer seu, tenen l'obligació de fer tots els militants per enfortir la formació. "No és una qüestió de noms, de qui, és una qüestió de quins projectes som i volem ser, de com ens volem explicar i que la gent ens percebi", ha precisat Junqueras en preguntar-li si, malgrat tot, es presentarà novament per presidir el partit en el pròxim congrés. Tot i això, ha estat taxatiu sobre el debat al voltant d'aquest manifest: "Els draps, siguin bruts o nets, sempre és millor rentar-los i estendre'ls a casa", ha sentenciat.

El manifest es va publicar ben entrada la nit de diumenge, just un mes després de l'executiva extraordinària que va acabar amb l'anunci del president d'ERC, Oriol Junqueras, de dimitir —temporalment— del càrrec, i de Marta Rovira, que va explicar que deixaria la secretaria general després del congrés del 30 de novembre. Aleshores tan sols havien passat dos dies des que el president de la Generalitat, Pere Aragonès —ja en funcions— anunciava que abandonaria la primera línia política, l'endemà de les eleccions al Parlament del 12 de maig. El text constata que el país "ha canviat". I que, per això, la reflexió "profunda" i l’entrada "d’aire fresc" a ERC són "imprescindibles"

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!