La majoria de consellers del Govern en funcions que són militants d'ERC aposten perquè el partit renovi els seus lideratges. A la mateixa direcció executiva d'Esquerra també hi ha més dirigents que creuen que cal canviar la cúpula i, aquest dimecres al matí, ha arribat el posicionament d'una de les principals veus d'ERC sobre el manifest: la secretària general de la formació, Marta Rovira, ha dit que està disposada a signar-lo perquè "si volen posar-hi el meu nom, que li posin, comparteixo el projecte que explica el manifest i estic d'acord amb el que es demana". Aquestes paraules les ha pronunciat en una entrevista a Catalunya Ràdio i, pocs minuts després, ha arribat la reacció del ja expresident d'ERC i a qui tothom pensa que fa al·lusió el manifest: Oriol Junqueras.

En declaracions a RAC1 Junqueras ha estat taxatiu i, preguntat per les paraules de Marta Rovira, ha dit, textualment: "Els debats interns s'han de fer internament i ERC té òrgans com el congrés nacional que és on es tracten aquestes coses. Els draps, siguin bruts o nets, sempre és millor rentar-los i estendre'ls a casa". Amb aquestes paraules l'expresident d'ERC ha demanat "maduresa, ordre, generositat i voluntat de sumar" i ha afegit que quan ERC parli de cara al públic ho faci del que preocupa a la gent, com podria ser l'habitatge, la salut i la justícia social, "i no pas de nosaltres mateixos". 

Comparteix punts del manifest

Tot i aquestes crítiques, Junqueras ha subratllat que comparteix moltes de les coses que es diuen al manifest, "pràcticament tot", ha apuntat al mateix temps que ha subratllat que "evidentment vol un projecte plural i transversal amb molta gent i molt variada". Així doncs, sobre si se sent interpel·lat per les paraules del text, no ha volgut dir clarament si sí o no, però ha deixat anar: "Em sembla que tothom ho ha interpretat així i és possible que, en part, així sigui, al mateix temps crec que la meva opinió és poc rellevant, l'important és que totes les persones que firmen el manifest, són amics meus i jo vull que tots ells tinguin un paper rellevant i ajudin".

Es presentarà a la presidència d'ERC?

Fins ara, Junqueras sempre ha dit que es veu amb força per presentar-se a la reelecció en el congrés del 30 de novembre i que ara es dedicarà a buscar "l'aval renovat" de les bases republicanes. La seva dimissió és, doncs, només temporal, perquè està "disposat" a ajudar el partit "tant com sigui possible". Si creu que té un "aval explícit i renovat" de les bases, Junqueras es presentarà a la reelecció al Congrés Nacional. Avui, en ser preguntat sobre si manté la idea de presentar-se, l'expresident d'ERC no ha estat tan clar: "Jo he dimitit per assumir responsabilitats, molta gent de manera externa i interna demanava aquesta assumpció de responsabilitats. És important poder escoltar a la militància en condicions d'igual a igual", s'ha limitat a dir.

Finalment, sobre si li han ofert ser candidat a la presidència de la Generalitat en comptes de presidir ERC, ha apuntat a l'aplicació de la Llei d'Amnistia que depèn del Tribunal Suprem (TS), que ha assegurat que no els té "molta simpatia". "Imaginar que el Suprem ho posarà fàcil, crec que és d'una innocència molt gran. El Suprem ho posarà molt difícil. Segurament estem parlant de molts mesos, i fins i tot d'alguns anys", ha relatat Junqueras, que ha demanat no donar per fet coses que probablement, segons la seva opinió, trigaran molt a passar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!