L'exconseller Jordi Puigneró, que aquestes setmanes està a l'Amèrica Llatina per fer muntanyisme, s'ha trobat a la plaça major de La Paz (Bolívia) amb una placa contra la colonització espanyola, amb un contundent text del 1809 que ha volgut compartir a la xarxa. "Inscripció del 1809 a la plaça major de La Paz (Plaza Murillo) : "Inculto español...usurpador injusto que degrada la especie humana...la bastarda política de Madrid". "Que contents estaven els bolivians formant part d'Espanya", ha afegit.

Una altra part del text diu: "Hasta aquí hemos tolerado...al despotismo y tirania de un usurpador injusto que degrada la especie humana... ya es tiempo de organizar un sistema nuevo de gobierno fundado en los intereses de nuestra patria altamente deprimida por la bastarda política de Madrid".

Puigneró ha comparat el malestar dels bolivians al segle XIX amb el dels catalans ara. "És evident que si Espanya no ha canviat en 300 anys no canviarà en el futur. Així tracten i han tractat sempre els seus dominis i possessions. L'únic projecte viable per a una Catalunya pròspera és la independència. Qualsevol altra via és acceptar ser espanyols de segona", ha apuntat.

La placa amb el text del 1809 va ser posada per l'Ajuntament de La Paz en el 150 aniversari de la independència boliviana, l'any 1975. El 1809 es va produir la revolució de Chuquisaca a Sucre, que volia evitar que la infanta Carlota Joaquima de Borbó assumís el tron d'Espanya a Amèrica però va agafar una deriva independentista. Arran d'això es va crear la denominada Junta Tuitiva a La Paz, liderada per Pedro Domingo Murillo, que va ser durament reprimida pel govern espanyolista. I els líders secessionistes van anar a la forca. Són els noms que apareixen a la placa de la plaça major, amb el text que van escriure. Bolívia no va obtenir la independència ja el 1809, sinó el procés es va dilatar fins al 1825, quan va irrompre Simón Bolívar. Els independentistes van posar el nom de Bolívia al nou país en homenatge a l'"alliberador", i el primer president va ser Antonio José de Sucre. L'inici del procés independentista va coincidir amb la invasió de Napoleó a Espanya.