El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha rebut aquesta tarda la segona Missió Internacional d’Observació Electoral del referèndum que ha estat acreditada per la Sindicatura Electoral de Catalunya. La reunió ha tingut lloc al Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència. S’ha fet a petició d’aquest segon grup d’observadors internacionals, que ha  iniciat el seu pla de treball amb una trobada amb el Govern.

Aquesta Missió Internacional d’Observació Electoral està encapçalada per Helena Catt, directora executiva de la Comissió Electoral de Nova Zelanda durant cinc anys. Catt ha col·laborat també amb la Comissió Electoral d’Austràlia i ha estat assessora de comissions electorals de diversos països d’Àsia, Àfrica i el Pacífic.

L’equip d’observadors està format per experts del Regne Unit, França, Irlanda i Nova Zelanda amb una àmplia experiència d’observació d’eleccions i referèndums, que inclou nombroses missions promogudes per l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE). Així com missions d’observació electoral a diversos països d’Europa, Amèrica i Àsia.

Les Missions Internacionals d’Observació Electoral que acrediti la Sindicatura analitzaran tots els processos per a la realització del referèndum i la votació del dia 1 d’octubre, i hauran de lliurar un informe preliminar de la tasca d’observació electoral de la Sindicatura Electoral de Catalunya un cop s’hagin fet públics els resultats provisionals de l’escrutini. També hauran de lliurar un informe definitiu de la seva observació electoral.

Tal com preveu la Llei del Referèndum d’Autodeterminació, aprovada al Parlament de Catalunya, els observadors electorals acreditats per la Sindicatura Electoral de Catalunya poden assistir lliurement a tots els processos vinculats a la celebració del referèndum. 

El conseller Romeva es va reunir divendres passat amb la primera Missió Internacional d’Observació Electoral, encapçalada per Daan Everts, expert en l’àmbit de l’observació electoral i amb una dilatada trajectòria en el servei diplomàtic holandès i altres organismes internacionals. En formen part altres observadors internacionals del Regne Unit, Estats Units, França i Polònia.