Raul Romeva ha fet una crida a votar el bloc independentista a les eleccions del 21-D perquè "si guanyen els partits constitucionalistes, tornarem a la foscor del franquisme". En una entrevista a RAC1, el número 3 de la llista d'ERC per Barcelona ha avisat que si "el bloc del 155" surt vencedor hi haurà conseqüències negatives per Catalunya i ha reconegut que el que sap segur "és que si no guanyem les eleccions, les probabilitats que tornin Oriol Junqueras i Carles Puigdemont són nul·les". 

Romeva ha estat molt contundent sobre la decisió judicial de mantenir empresonat Junqueras argumentant que "està a la presó perquè els hi fa por" i que sense el cap de llista d'ERC "no serà una campanya normal". En aquesta línia ha explicat que "cal que tots els polítics tinguin les mateixes oportunitats", que ara mateix "no estem davant un problema judicial sinó un problema polític" i que "això no se soluciona a cops de porra". 

De les responsabilitats que ha tingut com a conseller d'Afers Exteriors ha lamentat que "alguns vulguin fer entendre que s'ha promès una lectura màgica", ja que "mai hem parlat de reconeixements internacionals" perquè "són processos llargs i d’una gran dificultat". Però ha avisat que "16 eurodiputats volien venir a Estremera i no se’ls va autoritzar. No se m’acut cap raó lògica" atribuint la responsabilitat a "qui ho va prohibir". 

La presó

Sobre la seva estada a la presó d'Estremera ha dit que no s'imaginava el que era però que "tenir la consciència tranquil·la fa que puguis anar amb el cap ben alt". Romeva ha parlat sense embuts i ha deixat clar que confiava que sortirien tots els consellers empresonats i que el que "havia de ser un dia alegre va ser un dia molt trist", ja que "la raó per la que es queden Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart no té cap mena de sentit". 

Abans de confessar que "la relació amb els presos ha estat molt bona" i que "molts d'ells van conèixer unes persones absolutament diferents a les que els mitjans estatals els hi havien venut", ha reconegut que "encara es considera emocionalment empresonat". 

És una obvietat que l'estada a presó no va ser fàcil, en aquest sentit el número 3 d'ERC ha recordat alguns moments desagradables, com quan "d'entrada, els ulls dels Guàrdies Civils que ens van emmanillar, prement les manilles perquè quedés clar que estàvem detinguts, sí que reflectien l’”a por ellos”, ha afirmat. Pel que fa al trasllat, Romeva s'ha sincerat reconeixent que "estar dues hores en una furgoneta sense cinturó, amb les manilles al darrera i amb una conducció temerària... deixa seqüeles"

Sobre els motius del seu empresonament, coneixent els mètodes de l'Estat, ha confirmat que "la possibilitat d'entrar a la presó sempre hi era" però en aquest context ha citat l'exemple del cas de Blanquerna. "Quan estàvem a dins es va prendre la decisió sobre si els de Blanquerna havien d’entrar-hi o no. Va ser bastant sorprenent que per aquells fets, que sí que desprenien odi, es va prendre la decisió cautelar de no engarjolar-los", ha dit Romeva. I ha explicat, que "ells no van entrar-hi perquè tenien fills. Nosaltres també en tenim. Això no compta?" i ha finalitzat la intervenció dient que decisions com aquestes "són les que generen inseguretat".

Crític amb els mitjans estatals

Després de ser preguntat sobre el tracte dels funcionaris, de qui ha dit que "hi havia gent amb unes formes més empàtiques i d’altres amb menys", ha culpabilitzat els mitjans de comunicació estatals de l'opinió que els presos, funcionaris i la gent de fora de Catalunya té sobre els actors del procés. "Ells van descobrir que la imatge que rebien de nosaltres a través dels missatges no tenia res a veure amb la realitat" ha lamentat. 

"Els hi venen que nosaltres estem fomentant l’odi. I és exactament el contrari" ha argumentat Romeva."Quan vam sortir del mòdul 3 la gent em va acomiadar amb aplaudiments i per això és pregunta "Cal que la gent tingui aquesta sensació? Perquè volen alimentar aquest sentiment d'odi, és necessari?". 

Junqueras, Puigdemont... i Iceta

Sobre el cap de llista d'ERC, Oriol Junqueras, ha dit que "és la persona que millor encara la transversalitat, voluntat d’entesa, de recollir sensibilitats diverses per avançar de manera cohesionada i, com que ho saben, el tenen tancat a la presó" i per aquests motius ha sentenciat que "si guanya ERC el president serà el nostre candidat"

Romeva també ha tingut paraules per Carles Puigdemont i el seu exili a Brussel·les. "No em molesta (que marxés). Hem d’acceptar totes les decisions. Estar a Brussel·les té una certa llibertat de moviments però també té moltes altres incerteses" ha explicat. En aquest sentit ha justificat que ell "era el cap de llista de Junts pel Sí. Tenia la responsabilitat de quedar-me. És una decisió personal i vaig assumir-ne les conseqüències". 

Pel que fa als partits constitucionalistes de cara a les eleccions, ha opinat que "no podem pretendre que el resultat del 21-D simplement sigui una qüestió aritmètica", ja que "no és el mateix que guanyi Ciutadans o que guanyi ERC". Per últim, també ha dit que quan estava a la presó no va tenir contacte amb cap integrant dels partits constitucionalistes però que "algunes de les coses que hem vist són ofensives", com per exemple, "ballar", en referència a Miquel Iceta (PSC).